Χρηστικά

Κεραμέως: Έως τον Δεκέμβριο η διόρθωση της στρέβλωσης με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Την αλλαγή φιλοσοφίας που διέπει τον σχεδιασμό του νέου επιδόματος ανεργίας, η εφαρμογή του οποίου θα εκκινήσει το επόμενο διάστημα, σε πιλοτική φάση, ανέλυσε σε συνέντευξή της στο Mega, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.

Όπως επεσήμανε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, το επίδομα ανεργίας διακατέχεται από την ίδια φιλοσοφία τα τελευταία 70 χρόνια. Η ίδια το χαρακτήρισε μάλιστα επίπεδο, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους όπως είναι η ασφαλιστική προϊστορία του προσώπου, πόσα χρόνια δουλεύει κάποιος, πόσες ασφαλιστικές εισφορές έχει πληρώσει.

Σύμφωνα με την κα Κεραμέως οι αλλαγές θα γίνουν σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Η πρώτη αφορά στο να γίνει πιο δίκαιο και να λαμβάνει υπόψη του το ιστορικό του ασφαλισμένου. «Είναι διαφορετικό αν έχεις δουλέψει 40 χρόνια ή αν έχεις δουλέψει πέντε μήνες. Είναι διαφορετικό αν δούλευες με 900 ευρώ και διαφορετικό αν δούλευες με 1500 ευρώ γιατί πληρώνεις διαφορετικές εισφορές ανεργίας», σημείωσε η κα Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «η σκέψη είναι να υπάρχει ένα βασικό επίδομα ανεργίας και από εκεί και πέρα να υπάρχει ένα μπόνους που θα λαμβάνει υπόψιν ακριβώς την ασφαλιστική προϊστορία του προσώπου».

Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι το επίδομα θα γίνει εμπροσθοβαρές, δηλαδή τους πρώτους δύσκολους μήνες που κάποιος έχει χάσει τη δουλειά του, το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα είναι μεγαλύτερο και εν συνεχεία θα βαίνει μειούμενο, προκειμένου να παρακινήσει τον δικαιούχο να επιστρέψει στην αγορά εργασίας. «Στόχος μας δεν είναι να συντηρούμε μια κοινωνία με επιδόματα. Ο στόχος μας είναι να βοηθούμε τους πολίτες να σταθούν στα πόδια τους, να γίνουν αυτόνομοι, να έχουν τις δουλειές τους και να μπορούν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους», τόνισε η κα Κεραμέως. Η ίδια μάλιστα παρέπεμψε στα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, σημειώνοντας παράλληλα ότι για πρώτη φορά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ο δείκτης ανεργίας έχει πέσει κάτω από το 10%.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στη μισθολογική απόκλιση που παρατηρείται μεταξύ ανδρών και γυναικών, την οποία χαρακτήρισε ως διεθνές φαινόμενο, παρατηρώντας στο θέμα αυτό μία μικρή πρόοδο. Σύμφωνα με την ίδια, η αύξηση στους μισθούς που παρατηρείται στους άνδρες την τελευταία πενταετία είναι της τάξης του 13%, ενώ στις γυναίκες 14%, συνεπώς σημειώνεται μεγαλύτερη αύξηση των μισθών των γυναικών και σταδιακά μειώνεται το χάσμα.

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το παρατηρούμε διεθνώς, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και γι’ αυτό εστιάζουμε πάρα πολύ στο θέμα των γυναικών, της γυναικείας απασχόλησης», είπε η κα Κεραμέως και πρόσθεσε ότι συνολικά, την τελευταία πενταετία, εργάζονται στη χώρα 260.000 περισσότερες γυναίκες.

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας για την τόνωση της απασχόλησης, η υπουργόςεπεσήμανε τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ καθώς και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία επιπλέον μονάδα.

«Από το 2019 έως σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες» υπενθύμισε η υπουργός και δήλωσε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποσκοπεί στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Ο απόλυτος στόχος μας είναι να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σημείωσε ότι παρατηρείται μία στρέβλωση όταν, λόγω της αύξησης που δίνεται στις συντάξεις, ένας συνταξιούχος αλλάζει κλιμάκιο και αντί της αύξησης του επιβάλλεται τελικά μείωση.

«Αυτό δεν είναι σωστό. Και επειδή δεν είναι σωστό θέλουμε να το διορθώσουμε» δήλωσε η κα Κεραμέως και αποκάλυψε ότι προωθείται ρύθμιση σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα. Εκτίμησε ότι αυτό θα διορθωθεί μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, πριν δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις για το 2025.

Υπενθύμισε δε, ότι πάνω από δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2,2 και 2,5%, με το ακριβές ύψος να καθορίζεται από αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη την οικονομική ανάπτυξη και τον
πληθωρισμό. Ανέφερε μάλιστα ότι από το 2023, οι αυξήσεις στις συντάξεις ξεπερνούν σωρευτικά το 13%.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, παρατήρησε ότι το μέτρο έχει ήδη αποφέρει απτά αποτελέσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση κατά 61,2% των δηλωθεισών υπερωριών στα σούπερ μάρκετ. Τόνισε δε ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας προστατεύει, αφενός τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και αφετέρου τον υγιή ανταγωνισμό.

Όπως είπε η υπουργός, την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας συνεπικουρεί και η Επιθεώρηση Εργασίας με τους ολοένα αυξανόμενους ελέγχους που πραγματοποιεί. Επικαλούμενη μάλιστα τα τελευταία στοιχεία ελέγχων που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή, υπογράμμισε ότι στο οκτάμηνο έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μία στις πέντε παραβάσεις που διαπιστώνονται, αφορούν τη μη σήμανση της ψηφιακής κάρτας.

Τέλος, η κα Κεραμέως δήλωσε ότι η εφαρμογή του μέτρου έχει επεκταθεί, αρχικά, σε πιλοτικό στάδιο στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης που αριθμούν περίπου 700.000 εργαζόμενους, προκειμένου να καταγραφούν πρακτικές δυσκολίες και να υπάρξουν βελτιώσεις, σημειώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που προστατεύονται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας ανέρχεται σε 1.500.000. Τόνισε δε ότι η συνεργασία της ίδιας με όλους τους κοινωνικούς εταίρους βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της διαδικασίας.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου και πρόστιμα από αύριο για τους φορείς του Δημοσίου – Ποια τα επόμενα βήματα της διαδικασίας
Έως τις 15 Ιανουαρίου κάθε χρόνου, οι φορείς του Δημοσίου πρέπει να καταχωρήσουν τα αναγκαία στοιχεία στο Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων
Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου και πρόστιμα από αύριο για τους φορείς του Δημοσίου – Ποια τα επόμενα βήματα της διαδικασίας