Τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας παρουσιάζει σήμερα (11.9.24), ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε ειδική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.
Στην αρχή της παρουσίασης για την λειψυδρία, ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε ειδική αναφορά στο βαθμό που εκδηλώνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας ανά περιφέρεια της χώρας.
Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης νερού. Ο κος Σκυλακάκης τόνισε πως σε αυτή την φάση το Υπουργείο Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και η ΕΥΔΑΠ ζητά από τους καταναλωτές κατανάλωση νερού με μέτρο. Ωστόσο εάν υπάρξουν κακές περίοδοι υψηλής ανομβρίας θα εξεταστούν μέτρα για περιορισμό της κατανάλωσης.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης ζούμε σε περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα. Για την ώρα, υπογράμμισε, αυτό που ζητάμε από τους πολίτες είναι κατανάλωση με μέτρο.
Επισημάνθηκε επίσης πως η αναγκαιότητα λήψης των εν λόγω μέτρων θα κριθεί από την τρέχουσα υδρολογική περίοδο. Το υπουργείο θα παρακολουθεί την κατάσταση για ένα χρόνο και θα δράσει εάν υπάρξουν συνθήκες ανομβρίας.
Συγκεκριμένα, ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ είναι μία νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση κοστολόγησης – τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος.
Στην ΚΥΑ αυτή θα προβλέπονται σαφείς και διαφανείς κανόνες, σύμφωνα με την οδηγία 2000/60 που απαιτεί πλήρη ανάκτηση κόστους υπηρεσιών ύδατος.
Τα τιμολόγια, σύμφωνα με τον κο Σκυλακάκη, καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ, ενώ δεν μπορούν, ως γενικώς κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή (σ.σ. πληθωρισμό).
Θα δοθεί, επίσης, δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή και θα υπάρξει κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.
Εξάλλου, θα θεσπισθεί ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες, όπως οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες.
Επίσης, o Υπουργός ενέργειας έκανε λόγο για μία μεταρρύθμιση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης με τη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση του αριθμού τους στο 1/4.
Θα προχωρήσει η επέκταση της ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον σε λοιπή Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα.
Επίσης θα υπάρξει επέκταση της ΕΥΔΑΘ (Θεσσαλονίκη) σε λοιπή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, θα υπάρξει 1 πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα.
Επίσης, θα θεσπιστεί διακανονισμός για το 75% των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης προς τη ΔΕΗ.
Επίσης, ο κος Σκυλακάκης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση μελέτης από την Ακαδημία Αθηνών για ακριβή κλιματικά μοντέλα ανά περιφέρεια, με τα πρώτα δεδομένα να έρχονται εντός του φθινοπώρου.
Ο ίδιος εξήγγειλε πολιτικές εξοικονόμησης, όπως η πιλοτική δράση TUI για 30% εξοικονόμηση και υποχρεωτική χρήση θαλασσινού νερού σε πισίνες (όπου είναι τεχνικά εφικτό).
Εξάλλου, έκανε λόγο για απλοποίηση της αδειοδότησης αφαλατώσεων.
Σε σχέση με την Αττική ανέφερε πως δεν υπάρχει άμεσο ζήτημα επάρκειας νερού, εκτός από νησιά τους θερινούς μήνες και οικισμούς που υδροδοτούνται από την ΕΥΔΑΠ, σημειώνοντας την ανάγκη μεσοπρόθεσμης ενίσχυσης των απολήψιμων ποσοτήτων.
Ειδικά για την Αττκή, ο κος Σκυλακάκης ανακοίνωσε μέτρα σε τρία επίπεδα: Βραχυχρόνια, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Έντονα είναι τα προβλήματα επάρκειας στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, σύμφωνα με τον κο Σκυλακάκη.
Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ, άλλων, πως υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της ύδρευσης και της άρδευσης αλλά και πλημμυρικών συμβάντων.
Ο κος Σκυλακάκης τόνισε πως υπάρχει εξάρτηση με υπόγεια νερά, με τον αγροτικό τομέα να ευθύνεται για το 85% της απόληψης υδάτων, ενώ η κλιματική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση.
Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως λόγω διετούς ανομβρίας υφίστανται σημαντικές πιέσεις και σε άλλες περιοχές, όπως στην Αττική, ενώ σημείωσε το ζήτημα του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων.
Μεταξύ των επενδύσεων που προτείνουν οι πάροχοι είναι η μείωση διαρροών. Επίσης, προτείνεται η εξασφάλιση επάρκειας και διασφάλιση ποιότητας πόσιμου νερού, μείωση διαρροών και αυτοματοποίηση – συστήματα τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών και εξοικονόμηση ενέργειας.
Εξάλλου, στις προτεινόμενες επενδύσεις είναι και τα ενταγμένα σε προγράμματα έργα που δεν υλοποιήθηκαν (Αντώνης Τρίτσης και ΕΣΠΑ).
Τα έργα ύδρευσης ανέρχονται σε 166 εκατ. ευρώ που υπό προϋποθέσεις θα φτάσουν έως τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, συμπεριλαμβάνει η ελληνική πλευρά στο ταμείο απανθρακοποιησης των νήσων έργα ύδρευσης ύψους 166 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σε περίπτωση που ανέβουν οι μετρήσεις του CO2 και αυξηθούν τα έσοδα θα μπορούν να φτάσουν τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Με τα συγκεκριμένα μέτρα θα διευρυνθεί η δυνατότητα εκμετάλλευσης των δεξαμενών αντλησιοταμίευσης και να ενισχυθεί η ύδρευση και η άρδευση της χώρας.
Επίσης, ο κος Σκυλακάκης ανέφερε σειρά πηγών χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ, μέσω της υλοποίησης μεταφερόμενων έργων από την προηγούμενη περίοδο2014 -2020.
Άλλη πηγή χρηματοδότησης μπορεί να είναι το τέλος ανθεκτικότητας, έσοδα από δικαιώματα εκπομπών (10 εκατ. στο Υπ. Ναυτιλίας).
O κος Σκυλακάκης έκανε παραπέρα αναφορά στα κριτήρια επιλογής στα έργα αφαλάτωσης (50 εκατ. ευρώ).
Διαβάστε την παρουσίαση των μέτρων κατά της λειψυδρίας.
Δείτε αναλυτικά τις εναλλακτικές λύσεις υδροδότησης.