Χρηστικά

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Το συντομότερο έρχονται τα χαρμόσυνα για τους φορολογούμενους – Τι σημαίνει το «πάγωμα» των επιτοκίων

Σε προτεραιότητα αναδεικνύεται η υλοποίηση της προαναγγελίας του υπουργού Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, για «πάγωμα», στα περσινά επίπεδα, των επιτοκίων που πληρώνουν οι φορολογούμενοι στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν ανώτατες πηγές του ΥΠΟΙΚ στο newsit.gr, σκοπός της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει την σχετική παρέμβαση υπέρ των φορολογουμένων «το συντομότερο δυνατόν», καθώς ήταν μία παράμετρος η οποία απασχολούσε και είχε τεθεί στο «τραπέζι» από όσους ήθελαν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Ας σημειωθεί πως αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη έχει ήδη υπάρξει για το «πάγωμα» των επιτοκίων στις αρρύθμιστες οφειλές αλλά και για τις οφειλές στον ΕΦΚΑ, χωρίς, ωστόσο, έως τώρα, να έχει υπάρξει παρέμβαση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Αυτό σημαίνει πως οι φορολογούμενοι ήταν έκθετοι στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ καθώς η νομοθεσία συνδέει τις ρυθμίσεις οφειλών με το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών που ανακοινώνεται κάθε έτος από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο από 6,43% το 2023 έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ κατόπιν προστίθεται προσαύξηση 0,25%-1,5%.

Πώς ευνοεί η ρύθμιση τους δανειολήπτες

Η νέα ρύθμιση «μεταφράζεται» σε σημαντική ελάφρυνση για τους φορολογούμενους από το βάρος των αυξημένων επιτοκίων που έβλεπαν στους λογαριασμούς τους, καθώς, έως τώρα, όσοι ήθελαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην εφορία με τις 12-48 δόσεις έβλεπαν ένα έξτρα «χαράτσι» 6,68% και 8,18% για τις 24-48 δόσεις.

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, τα επιτόκια το 2022 ήταν στο 4,37% και στο 5,87%, αντιστοίχως, ακολουθώντας την ανιούσα έκτοτε μαζί με την αύξηση του κόστους του χρήματος.

Τώρα, με την παρέμβαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το επιτόκιο για τη ρύθμιση έως 12 δόσεις αναμένεται να μειωθεί στο 4,34% ενώ για τις ρυθμίσεις περισσότερων δόσεων στο 5,84%.

Σε αυτά τα επίπεδα τα επιτόκια θα «παγώσουν» για διάστημα ενός έτους από την έναρξη ισχύος της νομοθετικής ρύθμισης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενώ οι αντίστοιχες προβλέψεις συγκράτησης των επιτοκίων για τις αρρύθμιστες και για τις ασφαλιστικές οφειλές, όπως είναι γνωστό, θα έχουν διάρκεια έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ στο newsit.gr, το οικονομικό επιτελείο δεν σκέφτεται κάποια χρονική μεταβολή στο χρονοδιάγραμμα για τις ανωτέρω δύο ρυθμίσεις.

 

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα