Site icon NewsIT

Λογαριασμοί ρεύματος: «Με τη βούλα» η επιδότηση νοικοκυριών και αγροτών με 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Πότε ξεκινά η εφαρμογή της

31.07.2024 | 11:22
Λογαριασμοί ρεύματος: «Με τη βούλα» η επιδότηση νοικοκυριών και αγροτών με 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Πότε ξεκινά η εφαρμογή της

High voltage transmission towers with red glowing wires against blue sky - Energy concept

Γεγονός και επίσημα είναι πλέον η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των οικιακών καταναλωτών και αγροτών με 10 ευρώ ανά κιλοβατώρα, καθώς κατατέθηκε η σχετική τροπολογία το βράδυ της Τρίτης (30.07.2024) στη Βουλή.

Η τροπολογία ορίζει πως τα ποσά της επιδότησης στο ρεύμα θα εξασφαλιστούν μέσα από την επιβολή ειδικής εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο.

Μάλιστα, τα εν λόγω έσοδα θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και αγροτών από τον Αύγουστο, με δυνατότητα παράτασης έως και 3 μήνες, αντί για 2 μήνες που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, έτσι ώστε οι τελικές τιμές καταναλωτή να κυμανθούν κοντά στο 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Σκοπός της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι να διασφαλιστούν πόροι στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που αποτρέπουν την υπερβολική επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της αύξησης των τιμών του ρεύματος, λόγω της δυσλειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ρεύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου. Η ρύθμιση αυτή όπως επισημαίνεται είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές εξαιτίας της ανόδου των τιμών πώλησης του ρεύματος από τις μονάδες φυσικού αερίου σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το κόστος παραγωγής. Και αποσκοπεί στον περιορισμό της υπερβάλλουσας κερδοφορίας των μονάδων φυσικού αερίου.

Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο «Γαία».

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους. Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version