Site icon NewsIT

Με διαδικασίες εξπρές η σύνδεση φωτοβολταϊκών για net billing – Τι προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση

07.09.2024 | 07:53
Με διαδικασίες εξπρές η σύνδεση φωτοβολταϊκών για net billing – Τι προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση

Female engineer in blue suit and protective helmet installing photovoltaic panel system. Professional electrician mounting solar module on roof. Alternative energy ecological concept

Το Net Billing ή αλλιώς ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός ενέργειας, είναι ο διάδοχος του γνωστού net metering με το οποίο ένας καταναλωτής μπορεί να μειώσει σημαντικά το λογαριασμό του ρεύματος εκμεταλλευόμενος τα φωτοβολταϊκά.

Η νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες (6.9.2024) δίνει την ευκαιρία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, οικιακούς ή εμπορικούς καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τόσο το net billing, όσο και το virtual net billing, δηλαδή μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε τρίτο χώρο που μειώνει το λογαριασμό.

Για τους οικιακούς καταναλωτές το όριο ισχύος των φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθούν ανέρχεται σε 10,8 κιλοβάτ.

Ως προς τη διαδικασία, το φωτοβολταϊκό συνδέεται στο δίκτυο δίχως να χρειάζεται η χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από το διαχειριστή. Αρκεί να ενημερώσει για την πρόθεση του υποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ο Διαχειριστής του Δικτύου εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης του ενδιαφέροντος, ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αιτούμενης σύνδεσης.

Σε περίπτωση αποδοχής, ο Διαχειριστής του Δικτύου αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο τη Σύμβαση Σύνδεσης, στην οποία αναγράφεται το κόστος σύνδεσης, τα απαιτούμενα έργα σύνδεσης, ο χρόνος υλοποίησης αυτών, καθώς επίσης και κάθε άλλο στοιχείο απαιτείται για την τεκμηρίωση της ανάγκης υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων σύνδεσης και του κόστους αυτών. Ο ενδιαφερόμενος οφείλει εντός 60 ημερών να υπογράψει την Σύμβαση Σύνδεσης καταβάλλοντας αντίστοιχα και την σχετική δαπάνη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η σύμβαση.

Η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται από τον Διαχειριστή του Δικτύου:

  1. Εντός ενός μηνός από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα δικτύου διανομής, ή
  2. εντός 4 μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη χαμηλή τάση,
  3. εντός 8 μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη Μέση Τάση, εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ, ή
  4. εντός 18 μηνών, εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ ή επέκτασης Υποσταθμού ΥΤ/ΜΤ.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version