Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Με συμβάσεις 1,3 δισ. ευρώ θωρακίζονται Δάση και Πολιτική Προστασία – Το ΤΑΙΠΕΔ, οι παρεμβάσεις, η προμήθεια εξοπλισμού

Με συμβάσεις 1,3 δισ. ευρώ θωρακίζονται Δάση και Πολιτική Προστασία – Το ΤΑΙΠΕΔ, οι παρεμβάσεις, η προμήθεια εξοπλισμού

Διαγωνισμούς, έργα και δράσεις συνολικού ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ προωθούνται από το ΤΑΙΠΕΔ, και ειδικότερα τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, που αφορούν σε παρεμβάσεις καθαρισμού, διάνοιξης και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε πάνω από 270.000 στρέμματα, σε αναδασώσεις άνω των 58.000 στρεμμάτων, όπως και στην προμήθεια πλήθους οχημάτων, εναέριων μέσων και εξοπλισμού για την πυροσβεστική και την πολιτική προστασία. 

Πρόκειται για δράσεις του ΤΑΙΠΕΔ που σχετίζονται με το Περιβάλλον (π.χ. καθαρισμός δασών και αναδασώσεις, το Antinero ΙΙΙ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα προστασίας δασών, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024-2025 κ.α.), αλλά και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», όπου ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί έργα αξίας 117 εκατ. ευρώ, ενώ σε φάση αξιολόγησης είναι διαγωνισμοί 460 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη δρομολογήσει διαγωνισμούς και έργα άνω των 350 εκατ. ευρώ για την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών και σχεδόν 1 δισ. ευρώ για την Πολιτική Προστασία.

Ξεκινώντας από το σχέδιο για την θωράκιση του φυσικού πλούτου της χώρας, το ΤΑΙΠΕΔ συμβάλει τόσο με το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης για την αποκατάσταση κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων, όσο και με το Antinero ΙΙΙ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα προστασίας δασών, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, με 42 διαφορετικούς διαγωνισμούς και εργασίες που ήδη ξεκίνησαν στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου.

Όπως αναφέρθηκε, οι δράσεις αφορούν σε παρεμβάσεις καθαρισμού, διάνοιξης και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε πάνω από 270.000 στρέμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Επιπλέον, ολοκληρώνονται άμεσα κρίσιμα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στην Περιφέρεια Ροδόπης και Έβρου, με συμβάσεις που ξεπερνούν τα 7,6 εκατ. ευρώ, μετά τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν αυτές τις δύο περιοχές.

Επίσης, στο τέλος Μαΐου ξεκίνησε το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης ύψους 52 εκατ. ευρώ. Τα έργα αφορούν σε αναδασώσεις σε Αττική, Μακεδονία και Βόρεια Εύβοια, συνολικής επιφάνειας άνω των 58.000 στρεμμάτων.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», που αποτελεί τη σημαντικότερη πρωτοβουλία ενίσχυσης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος προμηθεύεται μαζικά βαρύ εξοπλισμό για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.

Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει να ωριμάσει και να διενεργήσει συνολικά 21 διαγωνισμούς προϋπολογισμού 978 εκατ. ευρώ.

Ήδη, είναι συμβασιοποιημένα έργα συνολικού ύψους 117 εκατ. ευρώ, όπως η προμήθεια 3 ελικοπτέρων μεσαίου μεγέθους αλλά και 3 αεροσκαφών ως εναέρια κέντρα επιχειρήσεων, παρακολούθησης και καταγραφή δεδομένων (Air-Surveillance), η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός 2 ελικοπτέρων Super Puma, η προμήθεια 13 Κινητών Κέντρων Ελέγχου για όλες τις Περιφέρειες της χώρας, όπως και 28 πυροσβεστικών και 7 βυτιοφόρων.

Επίσης, έρχονται συμβάσεις για την προμήθεια πτυσσόμενων γεφυρών (τύπου Bailey) για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ή για τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμύρες, σεισμούς κ.α..

Σε φάση αξιολόγησης είναι διαγωνισμοί συνολικού ύψους 460 εκατ. ευρώ που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε προμήθεια 25 αμφίβιων μονοκινητήριων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα, αγορά μηχανών πυρόσβεσης για το Πυροσβεστικό Σώμα, σε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό 7 αεροσκαφών CANADAIR CL 415, σε συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για 22 αρχαιολογικούς χώρους και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Στη «λίστα» είναι και η προμήθεια 97 Drones, η αγορά μηχανών πυρόσβεσης και οχημάτων απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώμα και την ΓΓΠΠ, οι κάψουλες απομόνωσης για τη μεταφορά ασθενών, η προμήθεια 10 ελικοπτέρων βαρέως τύπου αλλά και ειδικώς οχημάτων περιπολίας για την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα, όπως και ο εξοπλισμός για την προσωρινή διαμονή πληθυσμού, μετά την εκδήλωση φυσικών καταστροφών.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις