Site icon NewsIT

Μεγάλη άνοδο της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια έφερε ο καύσωνας τον Ιούνιο – Ενισχυμένο το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια

29.07.2024 | 06:42
Μεγάλη άνοδο της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια έφερε ο καύσωνας τον Ιούνιο – Ενισχυμένο το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια

Light bulb lit, above euro banknotes. Electricity cost and tariffs.

Σημαντική άνοδος της ζήτησης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε στη χώρα μας τον Ιούνιο ως αποτέλεσμα της πρόωρης έλευσης του καύσωνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύθηκε κατά 25% έναντι του περσινού Ιουνίου (στις 4.885 γιγαβατώρες), με την παραγωγή να ανεβαίνει αντίστοιχα 33% στις 4.745 γιγαβατώρες.

Όπως είναι φυσικό, η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης παρατηρήθηκε στα νοικοκυριά με τη βιομηχανία επίσης να ενισχύει κατά 9,7% τις δικές της ποσότητες.

Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για ρεύμα, οι ΑΠΕ συνεισέφεραν το 46,8% της παραγωγής, οι συμβατικές μονάδες το 45% και τα υδροηλεκτρικά το υπόλοιπο 8,1%.

Ξεχωρίζει επίσης η επιστροφή των λιγνιτικών μονάδων στο μείγμα της χώρας μας με ένα μερίδιο 7,6% επί της συμβατικής παραγωγής. Οι μονάδες αυτές απουσίασαν για μεγάλο διάστημα το Μάιο, γεγονός που είχε πιέσει τις τιμές χονδρικής προς τα κάτω.

Στην περίπτωση των εκπροσώπων φορτίου, η ΔΕΗ είχε ποσοστό 52,8% επί της αγοράς, ενώ ακολούθησαν η Μυτιληναίος με 15%, η Ήρων με 10,8% και η Elpedison με 5,8%.

Το μερίδιο της ΔΕΗ σημείωσε άνοδο πάνω από 3% τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο και πλέον επέστρεψε στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του έτους.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι μέσα στον Ιούλιο καταγράφεται ακόμα μεγαλύτερη άνοδος της ζήτησης και της παραγωγής καθώς οι θερμοκρασίες κορυφώθηκαν. Τα τελικά στοιχεία θα δημοσιεύσει ο ΑΔΜΗΕ μετά το πέρας του τρέχοντος μήνα.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version