Μειωμένος εμφανίστηκε ο αριθμός των πλειστηριασμών των ακινήτων που έγιναν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction.gr το πρώτο δίμηνο του 2024 στην Ελλάδα, καθώς πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5.593, σε αντίθεση με το 2022 που o αριθμός τους άγγιξε τους 6.377.
Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί ακινήτων διενεργήθηκαν στην Αττική και αφορούσαν κατοικίες, ωστόσο μόνο το 37% ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που μόλις 24% κατέληξε στα χέρια κάποιου πλειοδότη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αναφορικά με το 2024, μέχρι στιγμής έχουν ήδη δρομολογηθεί 23.134 πλειστηριασμοί ακινήτων για το σύνολο της χώρας, ωστόσο σύμφωνα με την ανάλυση της Delfi Partners μέσα στη χρονιά θα γίνουν ακόμη 40.000 – 50.000 πλειστηριασμοί.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα νούμερα από τα ακίνητα που αποκτούν νέο ιδιοκτήτη είναι εξαιρετικά μικρά, καθώς περίπου 6 στους 10 πλειστηριασμούς εξακολουθούν να είναι άγονοι και το 2024.
Αυτό το ποσοστό δεν φαίνεται να έχει αλλάξει παρά τον υψηλό ανταγωνισμό που υπάρχει στις τιμές πώλησης των πλειστηριαζόμενων ακινήτων, οι οποίες μερικές φορές φθάνουν να είναι έως και 65% χαμηλότερες από την αρχική προσφορά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από τις αρχές του 2022, η μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς έχει «αυτοματοποιηθεί» χωρίς να είναι απαραίτητη δικαστική απόφαση.
Αν ένας πλειστηριασμός βγει άγονος 2 φορές, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται στο 80% της αρχικής. Αν στη συνέχεια ο πλειστηριασμός βγει πάλι άγονος, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται εκ νέου στο 65% της αρχικής.
Μέσα στο 2023 σχεδόν το ένα πέμπτο των πλειστηριασμών που αναρτήθηκαν είχαν μειωμένη τιμή (είτε στο 80% είτε στο 65%).
Όπως προκύπτει επίσης από την ανάλυση, στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό πλειστηριασμών που κατακυρώθηκαν, δηλαδή το 47%, αφορούσε κατοικίες, οι οποίες έφτασαν τις 967 το πρώτο δίμηνο του 2024.
Σε χαμηλότερα ποσοστά κινήθηκαν τα καταστήματα (ποσοστό 7%), τα γραφεία (ποσοστό 3%) αλλά και οι βιομηχανικοί χώροι (ποσοστό 2%) με τους επιτυχείς πλειστηριασμούς εκεί να αγγίζουν τους 152, 64 και 42, αντίστοιχα, το πρώτο δίμηνο του 2024.
Από τους συνολικά 5.593 πλειστηριασμούς ακινήτων που διενεργήθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2024 στο σύνολο της χώρας, το 35% διενεργήθηκε στην Αττική.
Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 ολοκληρώθηκαν κυρίως στην Αθήνα 1.976 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, εκ των οποίων μόλις το 43% κατέληξαν σε πλειοδότη.
Σχετικά με το είδος του ακινήτου, στην Αττική κατακυρώθηκαν 472 πλειστηριασμοί όπου το 56% αφορούσαν κατοικίες, το 6% καταστήματα, το 5% γραφεία και το 1% βιομηχανικούς χώρους.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών εκπονεί νέο σχέδιο προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικοί οι πλειστηριασμοί ακινήτων, με στόχο να αυξηθούν τα «κέρδη» για τον οφειλέτη αλλά και για να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα εκτός των funds και των τραπεζών.
Οι άγονοι πλειστηριασμοί εξάλλου είναι τις περισσότερες φορές εις βάρος του οφειλέτη, καθώς το τελικό τίμημα μπορεί να συρρικνωθεί σημαντικά και να μην ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή του ακινήτου.
Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται τα ακόλουθα:
- Πρώτον, αναζητείται η επίλυση προβλημάτων που εμποδίζουν φυσικά πρόσωπα να συμμετάσχουν ενεργά στους πλειστηριασμούς.
- Δεύτερον, γίνεται σκέψη για αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τα ποσοστά μείωσης των τιμών σε περίπτωση άγονου πλειστηριασμού, προκειμένου να αποφευχθεί η υποτίμηση των ακινήτων.
- Τρίτον, προτείνονται μέτρα για την προώθηση της ενημέρωσης των συμμετεχόντων σχετικά με τα ακίνητα που πωλούνται σε πλειστηριασμό, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα πρόσβασής τους σε αυτά.
- Τέταρτον, σχεδιάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από εκ των υστέρων ακυρώσεις πλειστηριασμών, προκαλώντας ανασφάλεια στους πλειοδότες.
- Τέλος, εξετάζονται παρεμβάσεις για την ταχύτερη διάθεση στην αγορά των ακινήτων που αποκτώνται μέσω πλειστηριασμών, είτε για ενοικίαση είτε για πώληση, προκειμένου να αποφευχθεί το υπερβολικά υψηλό απόθεμα που βρίσκεται στην κατοχή των servicers και των τραπεζών.