Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Ανοίγουν» οι κάνουλες της χρηματοδότησης επενδύσεων – Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ και άλλα κρίσιμα ραντεβού

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Ανοίγουν» οι κάνουλες της χρηματοδότησης επενδύσεων – Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ και άλλα κρίσιμα ραντεβού

Ένας νέος κύκλος χρηματοδότησης επενδύσεων ξεκινά αυτή την εβδομάδα με σημαντικές ημερομηνίες να είναι σημειωμένες στο «καλεντάρι» του οικονομικού επιτελείου, σηματοδοτώντας νέες ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, αύριο (29.5.2024) αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως η έναρξη του ΤΕΠΙΧ III, ενός προγράμματος για την στήριξη των επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δύο σκέλη.

Αφενός, μέσα από τον πυλώνα της επιδότησης του δανείου που θα λάβουν οι επιχειρηματίες, δηλαδή με την παροχή του 40% του δανείου με μηδενικό επιτόκιο και το υπόλοιπο 60% με επιδότηση τριών μονάδων για δύο χρόνια, αφετέρου, βάσει του δεύτερου πυλώνα, το κράτος εγγυάται το 80% του δανείου των νέων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως από το σύνολο των πόρων που θα ρίξει στην αγορά άμεσα το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, ύψους 2,24 δισ. ευρώ, προβλέπεται ένα ποσό 150 εκατ. ευρώ να διατεθεί σε δάνεια προς νεοσύστατες επιχειρήσεις, δηλαδή με διάρκεια ζωής από 1 έως 5 έτη. Σκοπός του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είναι, άλλωστε η ενίσχυση της πράσινης μετάβασης και της καινοτομίας.

Και αυτό γιατί έχει γίνει πολλάκις σαφές από το οικονομικό επιτελείο πως η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε βιώσιμες κατευθύνσεις είναι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, υπάρχει θετικό ισοζύγιο στη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα. Τόνισε ότι από τα 82 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, τα 26 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ αφορούν μόνο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τα 19 δισ. ευρώ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενώ σημαντικά κονδύλια προέρχονται και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και το νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να φέρει το ΥΠΟΙΚ μετά τις Ευρωεκλογές και αφορά στην κινητροδότηση επιχειρήσεων για συγχωνεύσεις που θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενσωματωθούν με άλλες σε μεγαλύτερους εταιρικούς σχηματισμούς. 

Το νέο Ερευνώ – Καινοτομώ

Παράλληλα με το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, ανήμερα των Ευρωπαϊκών Εκλογών, στις 6 Ιουνίου, ανοίγει το πρόγραμμα Ερευνώ – Καινοτομώ, με προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ για επιχειρήσεις που θέλουν να εμπλακούν με την καινοτομία και την έρευνα κατά μόνας ή από κοινού μαζί με κάποιο άλλο ίδρυμα, έτσι ώστε να αναπτύξουν καινοτόμα και ερευνητική δραστηριότητα ενισχύοντας την εξωστρέφεια τους.

Η Δράση Ερευνώ-Καινοτομώ αποτελεί Πράξη Στρατηγικής Σημασίας του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» και αφορά μεμονωμένες ΜμΕ, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς.

Οι Αιτήσεις Χρηματοδότησης θα πρέπει να αφορούν σε έργα έρευνας και καινοτομίας και να εντάσσονται σε μια από τις 4 παρεμβάσεις:

  1. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις
  2. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς
  3. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων
  4. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις

Παράλληλα, αρχής γενομένης την 6η Ιουνίου οι προθεσμίες διαμορφώνονται ως εξής:

  • για την Παρέμβαση 1 την Τετάρτη 10.07.2024 και ώρα 15:00
  • για την Παρέμβαση 2 την Τετάρτη 17.07.2024 και ώρα 15:00
  • για τις Παρεμβάσεις 3 και 4 η Πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά Κατηγορία Περιφέρειας και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 27.11.2024 και ώρα 15:00.

«Ψηφιακά εργαλεία» για τις ΜμΕ

Τέλος, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να «ανοίξει» το  πρόγραμμα «Ψηφιακά εργαλεία μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ)» για την ενίσχυση και των ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ιδρυθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Το πρόγραμμα, το οποίο «τρέχει» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφορά στην ενίσχυση περίπου 100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 135 εκατ. ευρώ, παρέχοντας επιταγές (vouchers) για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Ειδικότερα δίνουν την δυνατότητα να:

  • εκσυγχρονίσουν την παραγωγική, εμπορική και διοικητική τους λειτουργία,
  • αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας και να εισάγουν νέες μορφές υβριδικής εργασίας (hybrid workplace),
  • ψηφιοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με πελάτες και συνεργάτες, περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού εμπορίου,
  • αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσω της αξιοποίησης νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις