Site icon NewsIT
07:01 | 25.10.24

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Χτυπάει κόκκινο» η ζήτηση για δάνεια του ΤΕΠΙΧ – Πώς επιτυγχάνεται η πρόσβαση στο νέο πρόγραμμα

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Χτυπάει κόκκινο» η ζήτηση για δάνεια του ΤΕΠΙΧ – Πώς επιτυγχάνεται η πρόσβαση στο νέο πρόγραμμα
Κώστας Αποστολόπουλος

«Φτερά» έκαναν τα 200 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του προγράμματος δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να οδηγούνται άρον-άρον σε επέκταση του για να καλύψουν την μεγάλη ζήτηση.

Φυσικά, το παραπάνω κάθε άλλο παρά αρνητικό είναι για τους αρμόδιους, καθώς η ζήτηση των ΜμΕ για δάνεια επιβεβαιώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές που γεννιούνται από την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027, και οι οποίοι είναι προερχόμενοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πιο συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης καθώς και από εθνικούς πόρους.

Έτσι λοιπόν, όπως προανήγγειλε ο Νίκος Παπαθανάσης, επειδή το πρόγραμμα δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είχε εξαντληθεί λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης, αποφασίστηκε η επανέναρξη του με επιπλέον προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, τα 100 εκατ. ευρώ με την μόχλευση μπορούν να φτάσουν τα 240 εκατ. ευρώ ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το προσεχές διάστημα.

Πώς θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότηση

Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία ευρύτερα, είναι σημαντικά από μία τέτοια εξέλιξη. Αξίζει να σημειωθεί πως ναι μεν ο αρχικός προϋπολογισμός του Ταμείου Δανείων είναι 200 εκατ. ευρώ (και άλλα 300 εκατ. ευρώ το Ταμείο Εγγυήσεων) αλλά συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των τραπεζών κατά 60% σε κάθε χορήγηση, διαμορφώνεται συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση των ΜμΕ γίνεται με τον εξής τρόπο: Το Ταμείο καταβάλλει για κάθε δάνειο το 40% του κεφαλαίου άτοκα, ενώ το υπόλοιπο 60% χορηγείται μέσω της τράπεζας. Μάλιστα, τα επιτόκια που χρεώνει η τράπεζα προβλέπεται να είναι μειωμένα κατά περίπου 25 μονάδες βάσης, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της επιδότησης επιτοκίου κατά 3% για τα πρώτα 2 χρόνια του δανείου.

Η διάρκεια είναι για τα επενδυτικά δάνεια από 5 έως 12 έτη, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης περιόδου χάριτος έως 24 μήνες, ενώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού, από 2 έως 5 έτη με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες.

Οι κινήσεις για να υποβάλλει μία επιχείρηση αίτημα ένταξης της στο πρόγραμμα και να επωφεληθεί από τα δάνεια συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ είναι τρεις:

  • Στην πλατφόρμα KYC της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, 
  • Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ),
  • Στην τράπεζα από την οποία επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει λάβει ήδη μη δεσμευτική προσφορά μέσω του KYC για την αξιολόγησή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Επιπλέον, η επιχείρηση συμπληρώνει Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης σε 3 βασικά κριτήρια: Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) στην πλατφόρμα ESG Tracker by HDB, μέσω του δικτυακού τόπου https://esgtracker.hdb.gr/.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version