Site icon NewsIT
06:42 | 24.02.25

Μισθοί: Στα σκαριά προσφυγή στο ΣτΕ για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας για το 2012 – 2023

Νέοι περπατούν στο κέντρο της Αθήνας

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δημήτρης Κατσαγάνης

Με το νόμο Γεωργιάδη αναγνωρίζεται προϋπηρεσία έως το 2012 και μετά το 2024 γεγονός που έχει γεννήσει γιγάντιες μισθολογικές ανισότητες στον ιδιωτικό τομέα

Μετά τους εργαζομένους του δημοσίου τομέα, ενδεχομένως να προσφύγουν και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr συνδικαλιστικοί κύκλοι του ιδιωτικού τομέα εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής εργαζομένων στο ΣτΕ προκειμένου να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία της περιόδου μεταξύ 12 Φεβρουαρίου 2012 – Δεκεμβρίου 2023.

Ωστόσο μία τέτοια κίνηση δεν αναμένεται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από συνδικαλιστικής πλευράς να συντελεστεί πριν τα μέσα του τρέχοντος έτους, καθώς εκκρεμούν μια σειρά κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ειδικά στην περίπτωση που οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε ικανοποιητικές για του εργαζομένους οριζόντιες αυξήσεις, τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μπορούν συνδικαλιστές να προσφύγουν στο ΣτΕ αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα της μη αναγνώρισης της προϋπηρεσίας του 2012 – 2023.

Υπενθυμίζεται πως με τον εργασιακό νόμο Γεωργιάδη (2023), ξεπάγωσαν οι τριετίες από την 1η Ιανουαρίου 2024, χωρίς να έχει πέσει η ετήσια ανεργία κάτω από το 10%, αν και ο μνημονιακός νόμος του 2012 προέβλεπε κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, ο νόμος Γεωργιάδη δεν αναγνώρισε καμία προϋπηρεσία στο διάστημα 2012- 2023, αν και κανένας (μνημονιακός ή μη) νόμος δεν «επέβαλε» κάτι τέτοιο.

Αυτό δεν φαίνεται να είναι δεκτό από σημαντικές μερίδες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ειδικά καθώς βλέπουν εργαζομένους που προσελήφθησαν το 2024 να έχουν τις ίδιες τακτικές αποδοχές με εκείνους που προσελήφθησαν το… 2012! Δηλαδή εργαζόμενοι με διαφορά προϋπηρεσίας 12 ετών, να λαμβάνουν τις ίδιες τακτικές αποδοχές.

Αν τελικά, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα προσφύγουν στο ΣτΕ για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας του 2012 – 2023, τότε το ΣτΕ πέραν της «καυτής πατάτας» του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο δημοσιονομικού κόστους 2,1 δισ. ευρώ, θα έχει να αντιμετωπίσει και την «καυτή πατάτα» των αναδρομικών αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα ανυπολόγιστου, για την ώρα, κόστους για τις επιχειρήσεις.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version