Tη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για να πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο 18ο πολυσυνέδριο «Καινοτομία & Ανάπτυξη» του ka-business.gr, που πραγματοποιείται σήμερα (30.3.2024) στη Θεσσαλονίκη.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου γνωστοποίησε δε, ότι είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων για την ένταξη νέων στην αγορά εργασίας, την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, μπορούν να οδηγήσουν στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και στη στροφή προς μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία για τις επόμενες γενιές» υπογράμμισε η υπουργός.
Χαρακτήρισε τη νεανική ανεργία ως μια από τις πιο διαδεδομένες προκλήσεις για τη σύγχρονη κοινωνία, η οποία όχι απλά στερεί από τους νέους τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ενεργητικά στην οικονομία, αλλά και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή.
«Τα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης και η ενθάρρυνση της καινοτομίας είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση μιας οικονομίας που θα ευημερεί στο μέλλον, εξασφαλίζοντας παράλληλα ευκαιρίες για όλους. Το πρόβλημα αυτό ανιχνεύεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και γι’ αυτό το λόγο οι πόροι προς επένδυση είναι περισσότεροι από ποτέ. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα αλλά και αποτελεσματικά, ώστε να βρεθούν οι τρόποι απορρόφησής τους στην αγορά εργασίας» τόνισε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόσθεσε πως η αναντιστοιχία των προσφερόμενων δεξιοτήτων με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας είναι σημαντικό αίτιο για τη χαμηλή συμμετοχή των νέων στην αγορά εργασίας. «Για το σκοπό αυτό, η σημασία της κατάρτισης των νέων δεν μπορεί να υποτιμηθεί μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς.
Η διαρκής εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων αναδεικνύονται σε απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε καλές δουλειές για τους νέους μας, αλλά και για να αποκτήσουν την απαραίτητη προσαρμοστικότητα στις νέες προκλήσεις που έρχονται. Τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, η βιώσιμη γεωργία και η υγεία θα βρεθούν, αν δεν βρίσκονται ήδη, στο επίκεντρο των αναγκών για τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
Η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες, την πράσινη τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα είναι απαραίτητη» σημείωσε η υπουργός Εργασίας, η οποία τόνισε πως «οφείλουμε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας, όπου η συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας, θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».