Site icon NewsIT

Μόνιμη η εξίσωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο

13.09.2024 | 10:44
Μόνιμη η εξίσωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο

Μόνιμη θα είναι η εξίσωση του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα με τον εισαγωγικό μισθό για τους υπαλλήλους με υποχρεωτική εκπαίδευση στο Δημόσιο.

Υψηλόβαθμη πηγή του newsit.gr στο Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα θα περάσει νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο εισαγωγικός μισθός (δηλαδή με μηδενική προϋπηρεσία) δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν θα μπορεί να υπολείπεται του κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη χωρίς προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα στο πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας 2041/2022, την οποία θα ενσωματώσει η Ελλάδα πριν το τέλος του χρόνου.

Αυτό σημαίνει πως η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο (7.9.2024) για αύξηση του εισαγωγικού μισθού στο δημόσιο αλλά και των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 100 ευρώ, σταδιακά στο διάστημα 2025 – 2027, δεν έχει έκτακτο χαρακτήρα αλλά τακτικό, μόνιμο.

Το ποσό της σταδιακής αύξησης (100 ευρώ) των μισθών στο Δημόσιο προκύπτει από το ποσό της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα το 2025 – 2027 σύμφωνα με την παλιότερη κυβερνητική εξαγγελία.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα περάσει διάταξη εξίσωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και του εισαγωγικού μισθού στο δημόσιο, η συσχέτιση μεταξύ των δύο μισθών θα είναι μόνιμη (εκτός φυσικά, αν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο) και δεν θα σταματήσει το 2027.

Με άλλα λόγια, και το 2028, ο εισαγωγικός μισθός υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο θα αυξηθεί κατά το ποσό της αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ κατά το ίδιο ποσό (και όχι κατά το ποσοστό) θα αυξηθούν και οι μισθοί και των άλλων δημοσίων υπαλλήλων, κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας (Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης).

Πάντως σε ο,τι αφορά τις επερχόμενες αυξήσεις, η ίδια πηγή ανέφερε στο newsit.gt πως αμέσως μόλις εκδοθεί η υπουργική απόφαση αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά την 1η Απριλίου 2025, θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση αύξησης στο δημόσιο, η οποία θα προκύπτει ως εξής: Αν, για παράδειγμα, αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ στα 870 ευρώ και ο κατώτατος μισθός ξεπεράσει τον εισαγωγικό μισθό στο δημόσιο κατά 20 ευρώ (850 ευρώ έναντι 870 ευρώ), θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, με την οποία θα ορίζεται οριζόντια αύξηση στους μισθούς όλων δημοσίων υπαλλήλων κατά 20 ευρώ από τον Απρίλιο του 2025.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version