Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Νέα επιδότηση επιχειρεί να δώσει ώθηση στις αντλίες θερμότητας – Τι να προσέξει ο καταναλωτής

Νέα επιδότηση επιχειρεί να δώσει ώθηση στις αντλίες θερμότητας – Τι να προσέξει ο καταναλωτής
Φωτογραφία: iStock

Ώθηση στις αντλίες θερμότητας επιχειρεί να δώσει το ΥΠΕΝ μέσω νέου προγράμματος επιδότησης που προσανατολίζεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν με ηλεκτρισμό και έτσι είναι σε θέση να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με λέβητες πετρελαίου, φυσικού αερίου ή ακόμα χειρότερα τα τζάκια. Καθώς η Ελλάδα έχει πετύχει ήδη μια συμμετοχή άνω του 50% για τις ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτρισμού, τα πλεονεκτήματα είναι φανερά σε κλιματικούς όρους.

Οι αντλίες θερμότητας στηρίζονται έντονα και από την Ε.Ε. Κατά την ενεργειακή κρίση του 2022 οι πωλήσεις τους κορυφώθηκαν, όμως στη συνέχεια μειώθηκαν αφού η ομαλοποίηση των τιμών στο αέριο περιόρισε το κίνητρο για τους καταναλωτές.

Εκεί εντάσσεται η νέα πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, το οποίο συν τοις άλλοις επιδιώκει να πετύχει και τους φιλόδοξους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο προβλέπει ραγδαία άνοδο της συμμετοχής των ΑΠΕ στη θέρμανση/ψύξη ως το 2030 ώστε να φτάσουν το 52,6%.

Πάντως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και με τη γενναία επιδότηση που πιθανώς να φτάσει τη μισή τιμή πώλησης της αντλίας και του κόστους εγκατάστασης, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές παράμετροι που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για να αποφασίσει.

Καταρχήν, σημασία έχουν οι ιδιαίτερες συνθήκες της εκάστοτε περιοχής σε όρους θερμοκρασίας, αφού καθορίζουν το πόσο μπορεί να μας ζεστάνει η αντλία. Επιπλέον, το επίπεδο μόνωσης του σπιτιού και ο τρόπος υλοποίησης της θέρμανσης (ενδοδαπέδια ή με καλοριφέρ) αποτελούν επίσης κρίσιμους παράγοντες.

Ως εκ τούτου, χρειάζεται προσεκτική μελέτη από έμπιστο επαγγελματία πριν προχωρήσουμε στην απόκτηση μιας αντλίας θερμότητας.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι τα συγκεκριμένα συστήματα είναι σε γενικές γραμμές τα πιο οικονομικά από κάθε άλλη μορφή θέρμανσης, σύμφωνα με διαδοχικές μελέτες που έχουν πραγματοποιήσει φορείς και ιδρύματα στη χώρα μας, όπως το ΑΠΘ. Κατά τόπους, όμως, και στις πιο ψυχρές περιοχές της χώρας, μπορεί να αλλάζει η εξίσωση και να συμφέρει καλύτερα ένας λέβητας με πέλετ ή ακόμα και το φυσικό αέριο.

Όπως είναι φυσικό, τον υπολογισμό επηρεάζει σε ένα βαθμό και η επιδότηση που προσφέρει η Πολιτεία κάθε χειμώνα για την κάθε πηγή θέρμανσης.

Τέλος, στην περίπτωση που μια πολυκατοικία ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει κεντρική αντλία θερμότητας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται με βάση το επαγγελματικό τιμολόγιο και όχι το οικιακό.

Πρόκειται για μια πρόβλεψη της νομοθεσίας που θα πρέπει να αλλάξει στο εξής προκειμένου να στηριχθεί η εγκατάστασή τους, ιδίως σε περιοχές που δεν καλύπτει το φυσικό αέριο. 

Τελευταίες ειδήσεις