Site icon NewsIT

Νέο Εργασιακό: Τα σενάρια αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις και τι απαντά η ΓΣΕΕ στο ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού αντιπροσωπευτικότητας 

23.07.2024 | 08:31
Νέο Εργασιακό: Τα σενάρια αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις και τι απαντά η ΓΣΕΕ στο ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού αντιπροσωπευτικότητας 

Eπί τάπητος του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, κ.λπ.) έχει τεθεί το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η νέα Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, έχει ολοκληρώσει τις πρώτες επαφές της με τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κ.λπ.) και έχει αναθέσει σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εργασίας τη διαμόρφωση πορίσματος με αλλαγές όχι μόνο στις συλλογικές συμβάσεις (με στόχο τη στήριξή τους), αλλά και στο καθεστώς διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού ενόψει της αναγκαίας ενσωμάτωσης σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Το πόρισμα αυτό θα τεθεί σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου στις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου να έλθει σχετικό νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και έπειτα στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας δεν επιβεβαιώνουν στο newsit.gr πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται μείωση του ποσοστού κατοχύρωσης της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων κάτω από το 50%+1 που βρίσκεται σήμερα, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπογραφή τους και η επεκτασιμότητα τους.

Την ίδια ώρα, ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, μιλώντας στο newsit.gr, κάνει σαφές πως το κλειδί στην υπόθεση αυτή δεν είναι να μπει ποσοστό, αλλά να εξαφανιστεί εντελώς ένα τέτοιο κριτήριο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η αντιπροσωπευτικότητα πρέπει να υπολογίζεται στη βάση των ψηφισάντων μελών στις τελευταίες αρχαιρεσίες είτε της εργοδοτικής οργάνωσης, είτε της εργατικής.

Για παράδειγμα αν σε έναν κλάδο έχουμε δύο εργοδοτικές ή εργατικές οργανώσεις που εκπροσωπούν εργαζόμενους και εργοδότες αντίστοιχα, τότε εκείνη από κάθε πλευρά που είναι πιο αντιπροσωπευτική στη βάση της δύναμής ψηφισάντων μελών, όπως αυτό κατεγράφη στις τελευταίες αρχαιρεσίες της, αυτή θα έχει δικαίωμα σύναψης της συλλογικής σύμβασης του κλάδου. Οι υπόλοιπες οργανώσεις να μπορούν να συμμετάσχουν απλώς και να συνυπογράψουν εφόσον το επιθυμούν την κλαδική σύμβαση και εν συνεχεία ο Υπουργός να την κηρύσσει αυτόματα υποχρεωτική για όλους, τονίζει ο κος Καραγεωργόπουλος.

Μόνο έτσι θα υπάρξει θεσμική ενδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων, τονίζει ο ίδιος. Διαφορετικά, όσοι εργοδότες δεν θέλουν κλαδικές συμβάσεις θα αποχωρούν από τις εργοδοτικές οργανώσεις και δεν θα τους καταλαμβάνει η σύμβαση, όπως συνέβη την περίοδο των μνημονίων, αναφέρει ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ΓΣΕΕ.

Από αυτήν την άποψη, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει προς όλους τους εργοδότες ότι θα κηρύσσουμε όλες τις συμβάσεις που θα έρχονται υπογεγραμμένες από τους κοινωνικούς εταίρους ως υποχρεωτικές και εκείνοι, αν θέλουν να επηρεάσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας θα πρέπει να μπουν μέσα στις εργοδοτικές οργανώσεις, να συμμετέχουν στις εσωτερικές τους διεργασίες ανάδειξης διοικήσεων και να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση συλλογικές συμβάσεις εργασία, τονίζει ο κος Καραγεωργόπουλος.

Εφόσον επιλέξουν το αντίθετο, τονίζει ο ίδιος, δηλαδή να είναι ορισμένοι εργοδότες εκτός οργανώσεων, άλλοι θα παίρνουν για αυτούς τις αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνεται ο κοινωνικός διάλογος και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, ενώ περιορίζονται και φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ συναφών και ομοειδών επιχειρήσεων με αιχμή του δόρατος το μισθολογικό κόστος, σημειώνει εκ μέρους της ΓΣΕΕ, ο κος Καραγεωργόπουλος.

Αυτό σημαίνει, τονίζει ο ίδιος πως ακόμα και 40% να πέσει το ποσοστό της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων, το μόνο που θα καταφέρει η κυβέρνηση είναι να υπάρξει νέο κύμα αποχωρήσεων επιχειρήσεων από τις εργοδοτικές οργανώσεις και να αποδυναμωθούν εντελώς.

Σαν παράδειγμα, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ αναφέρει τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, τα οποία δεν καταβάλλουν επίδομα γάμου, επειδή δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συνάπτουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δηλαδή ο μικροέμπορος ή το μίνι μάρκετ που είναι μέλος του εμπορικού συλλόγου της περιοχής -και κατά συνέπεια της τριτοβάθμιας Ε.Σ.Ε.Ε- υποχρεούνται στην καταβολή 10% επί του μισθού επίδομα γάμου, ενώ οι μεγάλοι παίχτες του λιανεμπορίου τους ανταγωνίζονται αθέμιτα αφού δεν υποχρεούνται να το καταβάλλουν.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο, μια σοβαρή φιλελεύθερη κυβέρνηση θα ενδυνάμωνε τους βασικούς παίκτες των κοινωνικών εταίρων και θα είχε αυτούς και μόνο αυτούς ως συνομιλητές. Με αυτό τον τρόπο, όπως εξηγεί ο ίδιος, θα “επέβαλλε” οριζόντιους κανόνες στην αγορά υπό τη μορφή συλλογικών συμβάσεων και κατά αυτόν και μόνο τον τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος για τα 1500 ευρώ μέσο μισθό μέχρι το 2027.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version