Οι έξυπνοι μετρητές και η μετατόπιση των ωρών του νυκτερινού τιμολογίου ρεύματος είναι δύο βασικά στοιχήματα του Υπουργείου Ενέργειας για τη φετινή χρονιά στο κομμάτι της λιανικής του ηλεκτρισμού.
Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στόχος είναι η τεχνολογική καινοτομία, αλλά και η ανάγκη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, να μεταφραστούν σε νέες δυνατότητες για τους καταναλωτές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα, οι έξυπνοι μετρητές αρχίζουν από φέτος να εγκαθίστανται μαζικά σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ξεκλειδώνοντας έτσι στη θεωρία τα λεγόμενα δυναμικά τιμολόγια. Όποιος αποκτήσει πρόσβαση θα μπορεί να διαλέγει συγκεκριμένες ώρες της ημέρας με χαμηλές τιμές για να λειτουργεί τις ενεργοβόρες συσκευές του και να εξοικονομεί χρήματα.
Το ΥΠΕΝ, όμως, δεν θέλει να περιμένει μέχρι να αποκτήσουν όλοι έξυπνο μετρητή, κάτι που θα συμβεί σταδιακά ως το 2030. Για αυτό και εξετάζει σοβαρά να αλλάξει τις ώρες του νυκτερινού τιμολογίου ώστε να έρθουν πιο κοντά στις σημερινές ανάγκες του συστήματος. Αυτό σημαίνει στην πράξη περισσότερη έμφαση στις μεσημεριανές ώρες και κίνητρο στους καταναλωτές να αυξάνουν τη ζήτησή τους τότε και όχι μόνο το βράδυ.
Σημειώνεται ότι το νυκτερινό τιμολόγιο «πιάνει» 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά, όμως η ακριβής επιλογή των νέων ωρών θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά από το υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς. Ως έχει σήμερα περιλαμβάνει τις μεσημεριανές ώρες, αλλά μόνο τους χειμερινούς μήνες του έτους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο επίκεντρο του κυβερνητικού προβληματισμού βρίσκονται ασφαλώς και οι προμηθευτές του ρεύματος, οι οποίοι θα πρέπει να πειστούν για να προσφέρουν περισσότερα σχετικά προϊόντα (σήμερα ελάχιστοι πλην της ΔΕΗ διαθέτουν). Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αυτό είναι δύσκολο και αν η κυβέρνηση θέλει να το επιβάλει, τότε θα πρέπει να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο με ότι συνεπάγεται κάτι τέτοιο σε όρους καθυστέρησης.
Πρόκειται, πάντως, για μια μάχη που θα πρέπει να δώσει το ΥΠΕΝ και στην περίπτωση των σύγχρονων δυναμικών τιμολογίων που παίρνουν την απλή ιδέα του νυκτερινού ρεύματος και την πάνε πέντε βήματα παραπέρα. Το κράτος μπορεί να σχεδιάζει και να στηρίζει την πρωτοβουλία, όμως πρέπει να ακολουθήσει και η αγορά για να γίνουν πράξη οι δυνατότητες που προσφέρουν αυτά τα προϊόντα.
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αναμένεται να δοθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κινούμαστε προς μια αγορά ρεύματος όπου ο καταναλωτής θα αποκτήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περισσότερο έλεγχο σε σχέση με το παρελθόν.