Χρηστικά

Ο δρ. Αλέξανδρος Βαρβέρης στο newsit.gr: Τέλος Νοεμβρίου οι πρώτες πληρωμές συντάξεων του e-ΕΦΚΑ για τους οφειλέτες των 30.000 ευρώ

Τέλος του τρέχοντος μηνός θα γίνει η πρώτη πληρωμή συντάξεων για όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 30.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα δηλώνει αποκλειστικά στο newsit.gr, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, δρ. Αλέξανδρος Βαρβέρης.

Χαρακτηριστικά, ο κος Βαρβέρης (e-ΕΦΚΑ) αναφέρει πως «μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί περίπου 3.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί και απονεμηθεί 400 συντάξεις, με την πρώτη πληρωμή να έχει προγραμματιστεί για το τέλος Νοέμβριου».

Σε σχέση με την εν εξελίξει ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων προ του 2002, ο δρ. Βαρβέρης αναφέρει πως «προοδευτικά θα μπορούν να βλέπουν οι ασφαλισμένοι την ασφαλιστική ιστορία τους προ του 2002 να ολοκληρώνεται, χωρίς να πρέπει να περιμένουν ως την τελική ολοκλήρωση του έργου της ψηφιοποίησης στον e-ΕΦΚΑ το 2027».

Αναφορικά, με τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματικών -κάτι που διαχρονικά αποτελούσε «αγκάθι για τα έσοδα των ταμείων – ο δρ. Βαρβέρης επισημαίνει πως οι εισπράξεις έχουν φτάσει ήδη τα 1.738 εκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 1.315 εκατομμυρίων ευρώ για το 9μηνο, γεγονός που δείχνει μια αύξηση της τάξης των 423 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του newsit.gr με το διοικητή του e-ΕΦΚΑ, δρ. Αλέξανδρο Βαρβέρη έχει ως εξής:

Προεκλογικά, η κυβέρνηση εξήγγειλε πως ένα από τα σημαντικότερα έργα τα οποία θα  φέρει ο e-ΕΦΚΑ έως το 2027 είναι η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού έργου πριν το 2002; Που βρίσκεται η υλοποίηση αυτού του έργου σήμερα; Θα γίνει σταδιακά (δηλαδή θα εμφανίζονται σταδιακά ένα – ένα έτος πριν το 2002) ή «εφάπαξ (δηλαδή κάποια στιγμή έως το 2027 θα «φανούν» όλα τα έτη ασφάλισης πριν το 2002);

Η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας, πριν το έτος 2002, αποτελεί ένα από τα καινοτόμα και τα πλέον φιλόδοξα έργα που έχει αναλάβει ο e-ΕΦΚΑ, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού ασφαλιστικού συστήματος. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το έργο βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, με την προετοιμασία της ψηφιοποίησης και την καταγραφή του υλικού να προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.

Η προσέγγισή μας για την εμφάνιση των δεδομένων θα είναι σταδιακή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και του ελέγχου των δεδομένων για κάθε έτος, θα προστίθενται και θα είναι διαθέσιμα σταδιακά τα έτη ασφάλισης πριν το 2002. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βλέπουν προοδευτικά την ασφαλιστική τους ιστορία να ολοκληρώνεται, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν έως την τελική ολοκλήρωση του έργου το 2027.

Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον ρυθμό της ψηφιοποίησης, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την αναμονή για τους ασφαλισμένους και να παρέχουμε μία ολοκληρωμένη και αξιόπιστη εικόνα του ασφαλιστικού τους ιστορικού. Έχουμε, άλλωστε, δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι, με την ολοκλήρωση του έργου, ο e-ΕΦΚΑ θα μπορεί να παρέχει γρήγορες και αποδοτικές υπηρεσίες, χωρίς τις καθυστερήσεις και τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά σε έργα ψηφιοποίησης στη χώρα μας, χρησιμοποιούμε τεχνολογία αιχμής, με χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Υπολογίζουμε ότι θα ψηφιοποιηθούν περισσότερες από 53 εκ. σελίδες έγχαρτου υλικού.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις σας, οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης για επικουρική σύνταξη, έχουν πέσει μόλις στις 32.500, κάτι που αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Που οφείλεται η ραγδαία μείωση του «στοκ και πως εκτιμάτε πως θα μπορούσαν να επιτευχθούν ακόμα καλύτερες «επιδόσεις»;

Η μείωση των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για επικουρική σύνταξη σε ιστορικό χαμηλό, στις 32.500, αποτελεί αποτέλεσμα μιας σειράς στρατηγικών πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί ο Φορέας μας, με την ακατάπαυστη προσπάθεια των εργαζομένων του.

Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την πραγματικά ραγδαία μείωση είναι, καταρχάς, η αυτοματοποίηση των διαδικασιών και η επιτάχυνση των χρονοδιαγραμμάτων απονομής, ώστε η διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός τριών έως έξι μηνών.

Επιπλέον, με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 5078/2023, δίνεται πλέον η δυνατότητα επανεξέτασης για ασφαλισμένους, των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί λόγω προϋποθέσεων διαδοχικής ασφάλισης, με ελάχιστο απαιτούμενο τα 15 έτη ασφάλισης. Η παραπάνω ρύθμιση συμβάλλει στην άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας για πολλές περιπτώσεις, που προηγουμένως εμφανίζονταν ως εκκρεμείς.

Παράλληλα, ο e-ΕΦΚΑ επενδύει στην τεχνολογική αναβάθμιση και την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του. Δύο μεγάλα έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη: η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, που θα ενοποιήσει τα περιφερειακά πληροφοριακά συστήματα και η ψηφιοποίηση του αρχείου μας. Η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων, ειδικά των ενσήμων πριν από το 2002, θα μειώσει τις καθυστερήσεις και θα διασφαλίσει την ταχύτερη απονομή συντάξεων.

Στόχος μας είναι, μέσω της πλήρους ψηφιακής μετάβασης, να εξαλείψουμε τις καθυστερήσεις και να αποτρέψουμε την εκ νέου συσσώρευση αιτήσεων στο μέλλον. Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, αποβλέπουμε σε ακόμα καλύτερες επιδόσεις, χωρίς τη γραφειοκρατία και τις χρονοβόρες αναμονές, για έναν e-ΕΦΚΑ που να ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση πέρασε τη ρύθμιση για δυνατότητα συνταξιοδότησης ασφαλισμένων αυτοαπασχολουμένων ακόμα και με χρέη έως και 30.000 ευρώ και νωρίτερα τη δυνατότητα παραγραφής οφειλών. Πόσοι «συνταξιοδοτήσιμοι» ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις αυτές και τι ποσοστό αποτελούν επί συνόλου των «εγκλωβισμένων» λόγω χρεών «συνταξιοδοτήσιμων» επαγγελματιών;

Η ρύθμιση για συνταξιοδότηση αυτοαπασχολουμένων με χρέη έως 30.000 ευρώ ανταποκρίνεται στην ανάγκη ενίσχυσης των ασφαλισμένων, που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση λόγω οφειλών. Μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί περίπου 3.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί και απονεμηθεί 400 συντάξεις, με την πρώτη πληρωμή να έχει προγραμματιστεί για το τέλος Νοέμβριου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τίθενται κάποιες  προϋποθέσεις για την έκδοση των εν λόγω συνταξιοδοτικών αποφάσεων και ειδικότερα, τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και καταθέσεις κάτω των 12.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους. Η διαδικασία είναι απλοποιημένη, καθώς δεν υπάρχει ξεχωριστή πλατφόρμα, αλλά ενσωματώνεται στην αίτηση συνταξιοδότησης. Επιπλέον, με την υποβολή της αίτησης, παρέχεται αυτόματα συναίνεση στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε ο e-ΕΦΚΑ να είναι σε θέση να εξετάσει τα οικονομικά δεδομένα του αιτούντος.

Εάν η αίτηση εγκριθεί, ο συνταξιούχος θα πάρει αρχικά το 40% της σύνταξής του. Το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται για να καλυφθούν οι οφειλές που ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τα 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Αν το χρέος είναι μικρότερο από αυτά τα ποσά, τότε το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα παρακρατούνται από τη σύνταξη.

Η ρύθμιση αυτή στοχεύει να αποκαταστήσει το δικαίωμα στη σύνταξη για ασφαλισμένους που υπέστησαν πραγματικές οικονομικές δυσκολίες, ενώ παράλληλα διασφαλίζει τη συνέπεια και την ακεραιότητα του συστήματος, «φιλτράροντας» τις περιπτώσεις στρατηγικών οφειλετών. Παρακολουθούμε συνεχώς την πορεία των αιτήσεων, ώστε να προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη στους πραγματικούς δικαιούχους.

Πέραν της αύξησης της εισπραξιμότητας των οφειλών εργοδοτών και επαγγελματιών, παλιότερα τουλάχιστον, αποτελούσε στοίχημα των διοικήσεων του e-ΕΦΚΑ αλλά και του Υπ. Εργασίας, η αύξηση της εισπραξιμότητας των τρεχουσών εισφορών των επαγγελματιών. Ποια είναι η πορεία των εσόδων από τις τρέχουσες εισφορές των επαγγελματιών, ειδικά στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει (προπαντός για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις), η μάχη της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής – Σημειώνεται αύξηση, μείωση ή στασιμότητα σε σχέση πχ με πέρσι;

Η πορεία των εσόδων από τις τρέχουσες εισφορές των επαγγελματιών είναι εξαιρετικά θετική, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις στρατηγικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την αύξηση της εισπραξιμότητας. Το πρώτο 9μηνο του 2024, οι εισπράξεις από ασφαλιστικές εισφορές έχουν φτάσει ήδη τα 11.484 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο μας κατά 867 εκατομμύρια ευρώ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα και στη βελτίωση της συμμόρφωσης των ελεύθερων επαγγελματιών στην εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών τους. Σημαντικό είναι ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι εισπράξεις έχουν φτάσει ήδη τα 1.738 εκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 1.315 εκατομμυρίων ευρώ για το 9μηνο, γεγονός που δείχνει μια αύξηση της τάξης των 423 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης οι εισπράξεις από ασφαλιστικές εισφορών μισθωτών (ΑΠΔ) το 9μηνο του 2024 ανέρχονται σε 9.746 εκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 9.302 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 444 εκατ. ευρώ.

Το θετικό αυτό κλίμα ενισχύεται και από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και έχει οδηγήσει σε περισσότερες συμμορφώσεις και ενισχυμένες εισπράξεις. Με τις νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί και την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι προοπτικές για την εισπραξιμότητα είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρες.

Οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν, ώστε να διατηρήσουμε την ανοδική πορεία και να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι επαγγελματίες θα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έγκαιρα, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ.

Κοιτώντας κανείς τις τριμηνιαίες εκθέσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) βλέπει σχεδόν συνεχείς αυξήσεις του ύψους του συνολικού ύψους των ληξιπροθέσμων χρεών εργοδοτών και αυταπασχολουμένων, με τις τελευταίες να έχουν φτάσει στα 48,5 δις. ευρώ. Πόσα από αυτά θεωρείτε εισπράξιμα; Σχεδιάζετε -ως e -ΕΦΚΑ- κάποιες πιο στοχευμένες κινήσεις για την αύξηση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ειδικά καθώς οι παλιότερες μαζικές ρυθμίσεις (και πρώτα – πρώτα οι 120 δόσεις) χάνονται διαρκώς;

Όπως ορθά επισημαίνετε, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που διαχειρίζεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ανέρχεται σε 48,5 δις ευρώ, όμως η εισπραξιμότητα αυτών των χρεών δεν είναι ομοιογενής. Αυτή τη στιγμή επιτυγχάνουμε τον στόχο, που έχουμε θέσει το 2024, για άντληση εσόδων ύψους περίπου 1,65 δις ευρώ, μέσω ενταγμένων οφειλετών σε ρυθμίσεις και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Προτεραιότητά μας αποτελεί να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα, μέσω μιας συντονισμένης στρατηγικής, που επικεντρώνεται τόσο στη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών όσο και στη στοχευμένη εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων. Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ προβλέπει ότι, εντός τριών μηνών από την ένταξη ενός οφειλέτη στο Κέντρο ή εντός 70 ημερών από την απώλεια μιας ρύθμισης, θα πρέπει να εφαρμόζονται τα κατάλληλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Παράλληλα, οι οφειλέτες λαμβάνουν μια ατομική ειδοποίηση για το χρέος τους, με δυνατότητα εξόφλησης ή ρύθμισης εντός 20 ημερών πριν την εφαρμογή των μέτρων.

Στην προσπάθεια αυτή συντελεί και η επικαιροποίηση του μητρώου οφειλετών, ώστε να βελτιώσουμε την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της είσπραξης. Περαιτέρω, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον διαχωρισμό των οφειλών με χαμηλή εισπραξιμότητα, όπως οι περιπτώσεις θανόντων ή συστηματικά ασυνεπών οφειλετών και πτωχευμένων επιχειρήσεων.

Λειτουργώντας με αυτό το σύστημα, μπορούμε να κατευθύνουμε καλύτερα τους πόρους και τις ενέργειές μας, σε περιπτώσεις που παρουσιάζουν μεγαλύτερη εισπραξιμότητα.

Αξιοποιούμε, επίσης, νέες τεχνολογίες, με την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ώστε οι οφειλέτες να έχουν εύκολη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για τις οφειλές τους. Φέτος θα τεθεί σε λειτουργία νέα πρόσβαση μέσω των κωδικών Taxisnet, ώστε οι οφειλέτες να βλέπουν συγκεντρωτικά τα χρέη τους σε ένα ενιαίο σύστημα.

Τέλος, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τη στελέχωση του ΚΕΑΟ και να βελτιώσουμε τις διαδικασίες, με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας και τη μείωση των καθυστερήσεων. Αυτή η στρατηγική είναι μακροπρόθεσμη, αλλά πιστεύουμε ότι, με συστηματική εφαρμογή και διαρκή βελτίωση των μέτρων μας,  θα πετύχουμε θετικά αποτελέσματα για το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Διαβάζοντας την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, βλέπουμε αύξηση της απόδοσης της περιουσίας των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης συνολικά σε σχέση με πέρσι. Σε πόσα δις ευρώ ανέρχεται η κινητή περιουσία του e-ΕΦΚΑ, πως κινείται η απόδοση της και ποιες τοποθετήσεις κρίνετε πιο επικερδείς για τον οργανισμό;

Η απόδοση της κινητής περιουσίας έχει σημειώσει αύξηση, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που ενισχύει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του οργανισμού και τις δυνατότητές μας να παρέχουμε υπηρεσίες στους ασφαλισμένους μας.

Η στρατηγική μας επικεντρώνεται σε επενδύσεις, που εξασφαλίζουν σταθερές και βιώσιμες αποδόσεις. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως κρατικά ομόλογα και άλλες τοποθετήσεις με χαμηλό ρίσκο, οι οποίες προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια της περιουσίας. Επίσης, εξετάζουμε εναλλακτικές επενδυτικές ευκαιρίες, όπως οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, που επενδύουν σε υψηλής ποιότητας εταιρικά ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Σε γενικές γραμμές, επιδιώκουμε να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση της περιουσίας μας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαχείριση του κινδύνου και την προσαρμογή στις διακυμάνσεις της αγοράς. Η ενίσχυση της απόδοσης της κινητής περιουσίας μας θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ και στην αποτελεσματική κάλυψη των υποχρεώσεών μας προς τους ασφαλισμένους.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Το πλάνο για τη μείωση των φόρων
Βάση αυτού του σχεδίου κινείται το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2026
Το πλάνο για τη μείωση των φόρων