Η Ελλάδα γλίτωσε τις τελευταίες εβδομάδες το «dunkelflaute» που έπληξε τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, δηλαδή το φαινόμενο σχεδόν πλήρους νηνεμίας που έριξε στα τάρταρα την παραγωγή των αιολικών και εκτόξευσε τις τιμές του ρεύματος στις περιοχές αυτές.
Στη δική μας χώρα η παραγωγή των ΑΠΕ διατηρήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο τον τελευταίο μήνα, επιτρέποντας έτσι στην τιμή χονδρικής να υποχωρήσει κοντά στα 90 ευρώ/MWh με αντίστοιχη επίδραση και στα τιμολόγια ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Αυτό, όμως, έπαψε να ισχύει τις τελευταίες ημέρες, καθώς παρατηρείται ανοδική τάση.
Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο Νοέμβριο είχαμε μόλις δύο ημέρες με κάτω από 100 ευρώ, ενώ αυτή την εβδομάδα η χονδρική έκανε πρεμιέρα με 170 ευρώ, δηλαδή μια τιμή που είχε να εμφανιστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η συμμετοχή των ΑΠΕ περιορίστηκε χθες στο 32,5% από 50-60% προηγουμένως, ενώ το κενό ανέλαβαν να καλύψουν οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη, με τις δεύτερες να αγγίζουν το 8% της παραγωγής μετά από αρκετό καιρό.
Σημαντική παράμετρος είναι και η άνοδος της ευρωπαϊκής τιμής στο φυσικό αέριο, με το συμβόλαιο TTF να ξεπερνά τα 42 ευρώ επιδεικνύοντας άγριες διαθέσεις. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για το φετινό χειμώνα δείχνουν πιθανώς χαμηλότερη μέση θερμοκρασία στην ήπειρο από ότι τις περασμένες χρονιές, πράγμα που θα μεταφραστεί σε άνοδο της ζήτησης για αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι Έλληνες εισαγωγείς ανέβασαν τα φορτία LNG που φέρνουν μέσω της Ρεβυθούσας για το Δεκέμβριο ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και απομένει να φανεί τί μερίδιο θα έχει το αέριο το χειμώνα στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, αφού θα καθορίσει τις τιμές του ρεύματος σε σημαντικό βαθμό.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα, πιο πιθανό σενάριο είναι ότι πάμε σε ανατιμήσεις το Δεκέμβριο, οι οποίες ενδεχομένως να επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συζήτηση περί νέων επιδοτήσεων από την κυβέρνηση.
Τέλος, ένα ακόμη έμμεσο βάρος για το εγχώριο σύστημα είναι οι αυξημένες ανάγκες για εισαγωγές ηλεκτρισμού της Ουκρανίας, που ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τα όσα ίσχυαν τους περασμένους χειμώνες.