Χρηστικά

Όλα τα μέτρα στήριξης της παραγωγικότητας σε πρωτογενή τομέα, μεταποίηση και τουρισμό

Συνέχεια στις εξειδικεύσεις των μέτρων της ΔΕΘ δίνει σήμερα (16.9.2024) το οικονομικό επιτελείο με την σειρά να παίρνουν τα αναπτυξιακά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό.

Με βάση τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ (7.9.24), τα μέτρα θα συμπεριλαμβάνουν μέτρα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας, περιορισμού των φαινομένων υπερ – τουρισμού, αλλά και πριμοδότησης σε καινοτομία και έρευνα.

Την εξειδίκευση των αναπτυξιακών μέτρων θα πραγματοποιήσουν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης,  ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας και η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το «καλάθι» της ΔΕΘ για αγρότες, επιχειρήσεις, τουρισμό

Πιο συγκεκριμένα, για τον αγροτικό κόσμο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο (7.9.2024) πλειάδα παρεμβάσεων καθώς η κυβέρνηση «ποντάρει» στην ισχυρή πρωτογενή παραγωγή ποιοτικών και εξαγώγιμων προϊόντων.

Αναλυτικά, σήμερα αναμένεται να εξειδικευτούν τα εξής μέτρα:

  • Θέσπιση ευέλικτου συστήματος διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.
  • Εφαρμογή προγράμματος 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.
  • Εφαρμογή σχεδίου ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να εξαγγείλει μέτρα ενθάρρυνσης της καινοτομίας, αλλά και της συγχώνευσης επιχειρήσεων, όπως προβλέπονται και στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα:

  • Διεύρυνση των κινήτρων για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.
  • Περιορισμός στις 100.000 ευρώ σε σχέση με το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρείας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
  • Χορήγηση «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιρειών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ.
  • Ίδρυση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.
  • Διαμόρφωση 12+1 περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης με πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε κάθε δήμο και κάθε ορεινή ή νησιωτική κοινότητα.
  • Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Για να ανακοπούν φαινόμενα υπερτουρισμού που οδηγούν σε κορεσμό το ελληνικό τουριστικό προϊόν, δρομολογούνται:

  • Επιβολή Τέλους Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο.
  • Αύξηση από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα