Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που για πρώτη φορά εφέτος θα είναι αυτόματες για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Όπως εξηγούν ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) στο newsit.gr, όσον αφορά τις διαφορές με τις «παλιές» φορολογικές δηλώσεις, αυτό που θα δούμε στην νέα πλατφόρμα είναι κάποια πεδία τα οποία δεν προσυμπληρώνονταν, αν και είναι απαραίτητα για να υπάρξει υποβολή της δήλωσης, και τα οποία από τώρα και στο εξής θα είναι προσυμπληρωμένα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επισημαίνεται πως θα υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα για τον φορολογούμενο να υποβάλει δήλωση ο ίδιος, χωρίς να περιμένει την έναρξη της αυτόματης διαδικασίας. Όπως επίσης θα έχει επιπλέον τη δυνατότητα να τροποποιήσει τη δήλωσή του εκ των υστέρων, διορθώνοντας στοιχεία τα οποία ενδεχομένως δεν είναι σε γνώση της ΑΑΔΕ.
Παράλληλα, σημειώνεται πως σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί μία «ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, για τους οποίους η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ήταν μια αγχώδης διαδικασία. Με την νέα μορφή των φορολογικών δηλώσεων, οι πολίτες θα είναι σίγουροι και διασφαλισμένοι ότι η ΑΑΔΕ θα υποβάλει μια δήλωση για λογαριασμό τους πριν εκπνεύσει η προθεσμία και συνεπώς πριν καταλογιστεί οποιοδήποτε πρόστιμο.
Ως εκ τούτου, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζουν τα παραπάνω ως μια σημαντική και ουσιαστική μεταρρύθμιση η οποία ανοίγει νέους δρόμους στη διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων.
Τι ισχύει για το Ε2
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενσωμάτωσης και του Ε2 στην αυτοματοποιημένη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι ίδιες πηγές τονίζουν εξαρτάται από την αναβάθμιση των στοιχείων χρήσης και διαχείρισης ακινήτων. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη εξαγγείλει μια νέα εφαρμογή, ένα μητρώο για τη χρήση, καθώς επίσης και για τους διαχειριστές ακινήτων, το οποίο επισημαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αναμόρφωση μιας σειράς εντύπων, όπως το Ε2 ή όπως οι δηλώσεις των μισθωτηρίων.
Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν πως ο προγραμματισμός είναι να ολοκληρωθούν όλα αυτά εφέτος, αλλά, από εκεί και πέρα, ο χρόνος που θα χρειαστεί ώστε να προσαρμοστεί και η αγορά μπορεί να είναι μεγαλύτερος, αλλά σίγουρα τονίζουν πως οι εφαρμογές αυτές θα είναι σύντομα διαθέσιμες.