Site icon NewsIT

ΟΤΑ: Παράταση του προγράμματος για απασχόληση ανέργων πάνω από 55 ετών ζητούν οι δήμαρχοι

11.08.2024 | 11:32
ΟΤΑ: Παράταση του προγράμματος για απασχόληση ανέργων πάνω από 55 ετών ζητούν οι δήμαρχοι

Την αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος της ΔΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67 ετών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και το αίτημα για ενισχυση του με επιπλέον 10.000 θέσεις, θέτει με επιστολή ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, Νίκος Σακκάς.

Η επιστολή για την παράταση του εν λόγω προγράμματος απασχόλησης ανέργων έχει σταλεί στο Γραφείο Πρωθυπουργού  Κυρ. Μητσοτάκη, στους υπουργούς Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης Ν. Κεραμέως, ενώ κοινοποιήθηκε στον υφυπουργό Οικονομικών Α. Πετραλιά και στον πρόεδρο ΔΥΠΑ, Σ. Πρωτοψάλτη και στους βουλευτές της Θεσσαλίας.

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής που απέστειλε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, για το οποίο έχουν γίνει αλλεπάλληλες ενημερώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις από τους φορείς των ΟΤΑ, αφορά στη δραματική έλλειψη προσωπικού.

Αυτή η κατάσταση έχει παγιωθεί επί πολλά έτη δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα τόσο στην λειτουργία των Δήμων, όσο και στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες σε μια σειρά κρίσιμων τομέων για την καθημερινότητά τους.

Οι αιτίες εντοπίζονται αφενός στην έγκριση «με το σταγονόμετρο» αριθμού προσλήψεων – συγκριτικά με τις ανάγκες που υπάρχουν – και αφετέρου στον σταθερά αυξανόμενο ρυθμό συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων ΟΤΑ. Αυτές οι εξελίξεις σε συνδυασμό και με την εφαρμογή της κινητικότητας έχουν οδηγήσει στη μείωση προσωπικού με σημαντικότατες συνέπειες, οι οποίες χρονίζουν και οξύνονται.

«Ανάσα» σε όλα τα παραπάνω αποτέλεσε το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 – 67 ετών στους Δήμους, το οποίο εκπόνησαν το Υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ.

Με αυτή τη διαδικασία υπήρξε θετικό αποτύπωμα σε δύο επίπεδα:

Οι Δήμοι μπόρεσαν να καλύψουν μέρος των αυξημένων αναγκών τους σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς και υπηρεσίες (καθαριότητα, πράσινο, πολιτική προστασία, κλπ).

Συνάμα, άνεργοι συμπολίτες μας – οι οποίοι βρίσκονταν σε ηλικίες κοντά στη συνταξιοδότηση – μπόρεσαν να κατοχυρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων ώστε στη συνέχεια να λάβουν τη σύνταξή τους.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας ενώνει τη φωνή της με τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ και θέτει το μετ’ επιτάσεως την αναγκαιότητα για συνέχιση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, όπως και την ενίσχυσή του με επιπλέον 10.000 θέσεις, πέραν όσων έχουν εγκριθεί.

Με δεδομένο το παραπάνω πλαίσιο εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης τους συγκεκριμένου προγράμματος, καθώς θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού στους Δήμους με τεράστιες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και παρεχόμενων υπηρεσιών. Συνάμα, θα αποτελέσει ουσιαστικό πλήγμα για χιλιάδες συμπολίτες μας που παραμένουν άνεργοι σε μεγάλη ηλικία, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να απασχοληθούν ώστε στη συνέχεια να φτάσουν στη συνταξιοδότησή τους.

Αξιότιμοι κύριοι,

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας για τους παραπάνω ουσιαστικούς λόγους λειτουργίας των ΟΤΑ και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης ζητά:

Να διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνέχιση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-67 ετών.

Να εκδοθεί νέα ΚΥΑ, που θα προβλέπει την ενίσχυση του προγράμματος με επιπλέον 10.000 νέες θέσεις ανέργων συμπολιτών μας ηλικίας 55 ετών και άνω.»

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version