Site icon NewsIT

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Πάγια αποζημίωση 5.000 ευρώ και 300 ευρώ ανά ζώο ζητά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

02.08.2024 | 15:33
Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Πάγια αποζημίωση 5.000 ευρώ και 300 ευρώ ανά ζώο ζητά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας συναντήθηκε σήμερα (2.8.2024) στην Αθήνα με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα της πανώλης, όπως αναφέρεται στο larissanet.gr.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας μετέφερε την απόγνωση των κτηνοτρόφων, που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο από την πανώλη, και την αγωνία ευρύτερα των ανθρώπων του κλάδου για το μέλλον της κτηνοτροφίας και ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την άμεση ικανοποίηση σειράς αιτημάτων.

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα του κ. Κουρέτα ήταν:

  1. Πάγια οικονομική βοήθεια 5.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους που θανατώθηκαν τα ζώα τους,
  2. Αποζημίωση 300 ευρώ ανά ζώο,
  3. Διπλασιασμός των μόνιμων κτηνιάτρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας,
  4. Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων για εύλογο χρονικό διάστημα.

Ευρεία σύσκεψη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με κτηνοτρόφους του Δήμου Τυρνάβου στον Αμπελώνα – Περιφέρεια Θεσσαλίας

Επιπλέον, ευρεία σύσκεψη ενημερωτικού και απολογιστικού χαρακτήρα για το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διαχείριση της κρίσης της πανώλης των αιγοπροβάτων, αλλά και τροχιοδεικτικού ύφους για τις επόμενες κινήσεις, είχε ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας με κτηνοτρόφους του Δήμου Τυρνάβου στον Αμπελώνα, παρουσία της Χωρικής Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, Μαρίας Γαλλιού, του Δημάρχου Τυρνάβου, Στέλιου Τσικριτσή και υπηρεσιακών παράγοντων.

Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του μέτρου των ζωνών επιτήρησης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την απόδοση των ληφθέντων μέτρων και δήλωσε αισιόδοξος για τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της εκρίζωσης της ζωονόσου.

“Κινητοποιηθήκαμε άμεσα, λαμβάνοντας μέτρα τα οποία ήταν όντως αυστηρά αλλά αναγκαία. Το πράξαμε φοβούμενοι τη διασπορά και βάσει των αποτελεσμάτων αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι, λαμβάνοντας τα εύσημα τόσο του υπουργείου όσο και των κοινοτικών παραγόντων” ανέφερε ο κ. Κουρέτας και προχώρησε στον απολογισμό του πρωτοφανούς για τα δεδομένα της χώρας σχεδίου δράσης: “Σε ένα ασφυκτικό χρονικά πλαίσιο, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας με τη σημαντική συνδρομή των κτηνιάτρων, κατάφεραν να ιχνηλατήσουν περισσότερα από 360.000 ζώα, συμπτωματικών αλλά -κυρίως- ασυμπτωματικών, στη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει στηθεί στα χρονικά της Ελλάδας. Βάσει αυτών, θανατώθηκαν περίπου 14.000 ζώα, αριθμός μικρός αναλογικά με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και τη σοβαρότητα της νόσου. Η φάση της επιτήρησης πλέον ολοκληρώνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Οι ιχνηλατήσεις θα συνεχιστούν καθημερινά, μέχρι το τέλος Αυγούστου, με δειγματοληψίες ακόμη και εκτός των ζωνών επιτήρησης”.

Παράλληλα, ο κ. Κουρέτας ευχαρίστησε τους κτηνοτρόφους για την εμπιστοσύνη προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ειλικρινή συστράτευσή τους στη μάχη αντιμετώπισης της πανώλης: “Για 15 ημέρες όλοι μαζί χάσαμε τον ύπνο μας. Σας ευχαριστώ που ακούσατε τις υπηρεσίες μας, συμμορφωθήκατε στις οδηγίες και τηρήσατε τα μέτρα, όσο σκληρά κι αν σας φάνηκαν αρχικά. Αποδείχθηκαν αναγκαία. Βλέπουμε τι γίνεται με την πανώλη στη Ρουμανία. Συγκρίνοντας δεδομένα, μπορούμε να πούμε ότι η πανώλη πέρασε από τη Θεσσαλία και δεν ακούμπησε. Εντούτοις, παραμένουμε άπαντες σε επιφυλακή. Ζητώ επομένως για άλλη μία φορά την υπομονή και τη συνεργασία σας”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισήμανε ότι τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ αναφερόμενος στα τυροκομεία, υπογράμμισε ότι βάσει των ελέγχων που διενεργεί ο ΕΦΕΤ, η κατάσταση είναι καλή.

“Με πρωτεργάτη τον Δημήτρη Κουρέτα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει τις τελευταίες ημέρες μία εθνική -και όχι μόνο θεσσαλική- μάχη. Έχουμε κερδίσει τη μάχη του περιορισμού της νόσου. Απομένει πλέον να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της εκρίζωσής της. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για όλους μας. Εδώ χτυπά η καρδιά της κτηνοτροφίας, εδώ βρίσκεται ο πρώτος κρίκος της τροφοδοτικής αλυσίδας. Όλοι ξέρουμε πόσο ζωτικός είναι ο ρόλος του πρωτογενούς τομέα για τη Θεσσαλία και τη χώρα ευρύτερα. Αν συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια, εμείς με όλα τα μέσα που διαθέτουμε στο πεδίο και εσείς με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, θα τα καταφέρουμε” τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Μαρία Γαλλιού.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, απέδωσε εύσημα στην Περιφερειακή Αρχή για τα άμεσα αντανακλαστικά. “Στον Δήμο μας υπάρχουν 200.000 αιγοπρόβατα. Η απειλή περιορίστηκε χάρη στη μεγάλη επιχείρηση της Περιφέρειας” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσικριτσής, ευχαριστώντας παράλληλα τον κ. Κουρέτα για τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη βελτίωση του κτηνοτροφικού οδικού δικτύου.

Στις τοποθετήσεις τους, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, Θανάσης Κωνσταντινίδης και ο τμηματάρχης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Παναγιώτης Τσιαμπαλής, επέστησαν τους κινδύνους της χαλάρωσης, καλώντας τους κτηνοτρόφους σε πιστή εφαρμογή των μέτρων παρά την ολοκλήρωση της επιτήρησης.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά των κτηνοτρόφων, τέθηκε προς τον Δημήτρη Κουρέτα και το ζήτημα της αναζήτησης και τιμωρίας των υπαίτιων της μετάδοσης της πανώλης στην περιοχή. “Σας δίνω τον λόγο μου, ότι οι υπαίτιοι θα αναζητηθούν. Η Περιφέρεια έχει και τις υπηρεσίες και τα μέσα για τον εντοπισμό τους. Τη σωστή στιγμή όμως. Τώρα είναι η ώρα της μάχης…” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version