Site icon NewsIT

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Πώς επηρεάζεται η αγορά γάλακτος και κρέατος με τα ως τώρα δεδομένα

31.07.2024 | 15:15
Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Πώς επηρεάζεται η αγορά γάλακτος και κρέατος με τα ως τώρα δεδομένα

ÊïðÜäé ðñïâÜôùí âüóêåé óå Ýêôáóç ôïõ èåóóáëéêïý êÜìðïõ. (EUROKINISSI/ËÅÙÍÉÄÁÓ ÔÆÅÊÁÓ)

Φόβους για καταστροφικές επιπτώσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο έχει πυροδοτήσει η εξάπλωση της πανώλη αιγοπροβάτων καθώς εκατοντάδες ζώα θανατώνονται κάθε ημέρα απειλώντας την οικονομική επιβίωση των επαγγελματιών και εργαζομένων.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την αγορά γάλακτος και κρέατος από τα αιγοπρόβατα, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί καθώς τονίζουν πως η πανώλη δεν επηρεάζει την κατανάλωση τους.

Συγκεκριμένα, με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοτροφίας όπως το γάλα και το κρέας, μπορούν να διακινούνται χωρίς εμπόδια, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Πιο ειδικά, το γάλα διακινείται κανονικά έπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς και για 15 δευτερόλεπτα και το κρέας καταναλώνεται επίσης κανονικά εφόσον περάσει από την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.

Έτσι, οι επιστήμονες προσφέρουν έναν εν μέρει καθησυχασμό στους καταναλωτές πως μπορούν να συνεχίσουν να καταναλώνουν τα εν λόγω προϊόντα. Παράλληλα, βοηθούν στον περιορισμό των επιπτώσεων της πανώλης στις πωλήσεις των παραγωγών κρέατος και γάλακτος. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει, καθώς το βασικό ερώτημα είναι το πόσο μεγάλες διαστάσεις θα πάρει η νόσηση των ζώων, και αντίστοιχα η θανάτωσή τους.

Η χαρτογράφηση της ΕΛΣΤΑΤ για την αγορά των αιγοπροβάτων, έδειξε πως το 2022, στην χώρα υπήρχαν 9.017.390 κεφάλια πρόβατα και 3.686.589 κεφάλια κατσίκια, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά τα 12,5 εκατομμύρια.

Η παραγωγή πρόβειου γάλακτος σε ολόκληρη την Ελλάδα ανήλθε σε 893.102 τόνους. Αντίστοιχα, η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος ανήλθε σε 380.028 τόνους. Από αυτό το περισσότερο από 1 εκατ. τόνους γάλακτος παράγεται πλειάδα προϊόντων, όπως το κατσικίσιο τυρί κ.α.

Μεγάλη είναι η παραγωγή κρέατος από σφάγια της «οικογένειας» των αμνοεριφίων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

Αρνιά: 34.036 κιλά από 3.536.964 σφάγια

Ζυγούρια και πρόβατα: 12.231 κιλά από 644.824 σφάγια

Κατσίκια: 12.582 κιλά από 1.335.451 σφάγια

Βυτούλια και αίγες: 4.261 κιλά από 213.999 σφάγια

Tags:

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version