Site icon NewsIT

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Βόμβα στις τιμές του χοιρινού και του μοσχαρίσιου βάζει η καραντίνα στα κοπάδια

09.08.2024 | 07:14
Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Βόμβα στις τιμές του χοιρινού και του μοσχαρίσιου βάζει η καραντίνα στα κοπάδια

ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ ΑΓΟΡΑ. Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024 (ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ)

Αύξηση ακόμα και 1 ευρώ ανά κιλό βλέπουν κύκλοι κρεοπωλών στις τιμές κρεάτων όπως του μοσχαρίσιου και του χοιρινού σε δέκα μέρες από σήμερα, αν δεν αναχαιτιστεί το «κύμα» της πανώλης που πλήττει όλη την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 29 Ιουλίου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει βάλει σε καραντίνα όλα τα κοπάδια της χώρας, δηλαδή έχει απαγορεύσει κάθε μετακίνηση για πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή, λόγω της πανώλης. Μ΄ άλλα λόγια, τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια έχουν «κοπεί» από την αγορά, γεγονός που πλήξει τους Έλληνες κτηνοτρόφους ειδικά ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, καθώς συνηθίζεται η κατανάλωση των κρεάτων αυτών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο newsit.gr ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, κος Νίκος Παλάσκας, η ζημιά θα είναι σχετικά μικρή για τους Έλληνες κτηνοτρόφους (αρνιών και κατσικιών) και αυτό γιατί καλύπτουν μόλις το 20% της προσφοράς αυτήν την περίοδο με το 80% να καλύπτεται ιδίως από τη Ρουμανία.

Η ζημιά όμως θα ήταν αντίστροφα μεγάλη σε βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων σε περίπτωση που η καραντίνα επιβαλλόταν σε οποιαδήποτε στιγμή στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου – Μαρτίου.

Η μεγάλη ζημιά την οποία επωμίζονται αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι αφορά τη σίτιση των κοπαδιών τους, καθώς είναι υποχρεωμένοι να τα ταΐζουν αποκλειστικά με ζωοτροφές.

Αυτό έχει οδηγήσει στο διπλασιασμό του κόστους σίτισης και συγκεκριμένα από το 0,5 ευρώ ανά μέρα για κάθε ζώο στο 1 ευρώ ανά μέρα για κάθε ζώο.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν ήδη ζητήσει από το κράτος αποζημίωση προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο κόστος σίτισης.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ενδείξεις σε σχέση με το πως θα επηρεάσει η καραντίνα στα αιγοπρόβατα στις τιμές των άλλων κρεάτων και ιδίως του μοσχαρίσιου και του χοιρινού.

Αν και οι τιμές τους δεν ακόμα ανέβει, η αίσθηση που υπάρχει σε παράγοντες της αγοράς κρεοπωλών είναι πως πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στο μέτωπο της καραντίνας, θα αυξηθεί κατά 1 ευρώ το κιλό, γεγονός που σημαίνει μία αύξηση της τάξεως του 5% – 10%.

Έτσι π.χ. η τιμή του κιλού στο μοσχαρίσιου θα μπορούσε να αυξηθεί από τα 12-13 ευρώ στα 13-14 ευρώ, ενώ του χοιρινού από τα 8-9 ευρώ στα 9-10 ευρώ.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version