Αυξημένα έσοδα από τις δημοπρασίες των παραχωρήσεων στις ελληνικές παραλίες και από την επιβολή προστίμων στους παραβάτες, εκτιμούν πως θα έχει το Δημόσιο, όπως αναφέρουν στο newsit.gr πηγές του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ).
Παράλληλα τονίζουν πως με τον νέο νόμο, σε αρκετές περιπτώσεις παραλιών, το τίμημα που αποκόμισε το κράτος ήταν δεκαπλάσιο σε σχέση με αυτά που εισέπραττε στο παρελθόν γιατί λειτούργησε ο ανταγωνισμός, καθώς ο επιχειρηματίας αναγκάζεται να «ποντάρει» περισσότερα και το ΥΠΟΙΚ επιλέγει βάσει της λογικής της υψηλότερης προσφοράς, ενώ και στο πεδίο των προστίμων ο νέος νόμος έχει ανεβάσει σημαντικά το ύψος τους σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.
Μέχρι στιγμής, από τις 9.000 καταγγελίες έχουν ελεγχθεί οι 1.000, αποφέροντας 300.000 ευρώ σε πρόστιμα.
Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, υπογραμμίζουν πως δεν μπορούν να γίνουν ποιοτικές εκτιμήσεις για το πόσο μπορούν να φτάσουν τα έσοδα από πρόστιμα για τις εναπομείνασες καταγγελίες, καθώς δεν ξέρουν πόσες ευσταθούν. Για παράδειγμα, από τις 1.000 καταγγελίες που έχουν ελεγχθεί, επισημαίνεται πως στην πλειονότητα τους δεν είχαν βάση, και μόνο μερικές οδήγησαν σε τρεις σφραγίσεις καταστημάτων και στα 300.000 ευρώ σε πρόστιμα.
Παρά την αδυναμία πρόβλεψης, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως όντως προσδοκούν σε αυξημένα έσοδα, και λόγω του μεγαλύτερου ύψους των προστίμων αλλά και λόγω των παραχωρήσεων που συνεχίζουν να έχουν μεγάλη ζήτηση.
Τόσο, έτσι ώστε «ανάγκασαν» το ΥΠΟΙΚ να διαθέσει περισσότερες παραλίες προς παραχώρηση για να ικανοποιηθεί η ζήτηση από πλευράς επιχειρηματιών, και καθώς η διαδικασία είναι ακόμα εν εξελίξει αναμένονται να γεμίσουν περαιτέρω τα δημόσια ταμεία.
Τι ισχύει με τα πρόστιμα
Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως από τις 300.000 ευρώ θα εισπραχθούν, αν όχι όλα, τότε το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα τους. Και αυτό διότι, ο νόμος παρέχει την δυνατότητα στον υπόχρεο να ασκήσει ένσταση εντός 15 ημερών, και αν αυτή δεν τελεσφορήσει (όπως εκτιμάται καθώς τα πρόστιμα είναι ενδελεχών ελέγχων) εντός 40 ημερών να αποπληρώσει την χρηματική ποινή.
Ως εκ τούτου, οι αρμόδιοι δεν έχουν ανησυχία για το αν θα εισπραχθούν αυτά τα ποσά, και όσα άλλα βεβαιωθούν.
Σε ό,τι αφορά το ύψος των προστίμων, με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε μέσα στο έτος, κυμαίνονται σε ένα εύρος από 2.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ με την κατηγορία της παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία.
Πιο συγκεκριμένα, αν τα πρόστιμα αφορούν σε τοποθέτηση κατασκευών όπως κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.
Αν αφορούν σε κινητά στοιχεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, βαρέα οχήματα, τέντες, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.
Σε περίπτωση ρίψεως μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται (διπλάσιο αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού).
Επιπλέον, για άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.
Αν ο παραβάτης προβεί σε σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.
Τέλος, ο νόμος προβλέπει πως τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.