Site icon NewsIT

Παραλίες: Συνεχίζεται το κυνήγι της ξαπλώστρας – Οι «πρωταθλήτριες» περιοχές και τα «όπλα» των ελεγκτών

03.08.2024 | 06:58
Παραλίες: Συνεχίζεται το κυνήγι της ξαπλώστρας – Οι «πρωταθλήτριες» περιοχές και τα «όπλα» των ελεγκτών

Ακόμα και τη χρήση drones έχουν επιστρατεύσει οι ελεγκτές στις παραλίες προκειμένου να τηρήσουν τη νομιμότητα που νομοθέτησε νωρίτερα φέτος το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ανεβάζουν στροφές όσο κορυφώνεται η τουριστική σεζόν.

Στο στόχαστρο τους έχουν μπει ξαπλώστρες και ομπρελοκαθίσματα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στις ελληνικές παραλίες, με τους ελεγκτές να καλούνται να «ξετρυπώσουν» τις παραβάσεις, έχοντας μέχρι στιγμής ελέγξει χιλιάδες καταγγελίες  με πρόστιμα που αθροιστικά και με γοργούς ρυθμούς προσεγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ. 

Μόνο τον Ιούλιο, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 10.000 έλεγχοι σε πάνω από 1.150 επιχειρήσεις. Το φως της δημοσιότητας έχουν δει ακόμα και λουκέτα, όπως στην περίπτωση της Ρόδου, αλλά και ευτράπελα όπως οι ψευδείς καταγγελίες για τις παραλίες του… Συντάγματος.

Πάντως, οι «πρωταθλήτριες» περιοχές σε καταγγελίες είναι η Χαλκιδική, η Ανατολική Αττική, η Πρέβεζα, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Κέρκυρα και τα Χανιά, στις οποίες μόνο τον προηγούμενο μήνα εξετάστηκαν 5.897 καταγγελίες…

Με τους ελέγχους, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, να προστατεύσει το περιβάλλον και να βελτιώσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.

Σε αυτή τη μάχη έχουν επιστρατευτεί ακόμα και τα drones καθώς η χρήση τους επιτρέπει την αποτελεσματική παρακολούθηση των παραλιών και την ταχεία ανίχνευση πιθανών παραβάσεων. 

Οι τρόποι με τους οποίους «πιάνονται» οι παραβάτες

Η εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων ελέγχου, πέραν της χρήσης drones, αποτελεί σημαντικό μέρος της νέας στρατηγικής για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στη χρήση των παραλιών και του αιγιαλού. Ενδεικτικά χρησιμοποιούνται:

  1. Δορυφορικές εικόνες: Η χρήση δορυφορικών εικόνων επιτρέπει την παρακολούθηση μεγάλων εκτάσεων και την ανίχνευση πιθανών παραβάσεων με μεγάλη ακρίβεια. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για επιπλέον ελέγχους και αξιολογήσεις.
  2. Συμβολή των πολιτών: Η εφαρμογή MyCoast δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμβάλουν στην παρακολούθηση και την ανίχνευση παραβάσεων. Μέσω αυτής της εφαρμογής, μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για παραβάσεις που παρατηρούν στις παραλίες.
  3. Μικτά κλιμάκια ελέγχου: Ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός με την ενοποίηση πολλών φορέων που εξασφαλίζει τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών και αρχών για την αποτελεσματική επίβλεψη της χρήσης των παραλιών. Οι ελεγκτικές διαδικασίες περιλαμβάνουν επιθεώρηση και αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους νέους κανονισμούς και τις συμβάσεις, προσφέροντας έτσι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ελέγχου και παρέχοντας την απαραίτητη διαφάνεια και νομιμότητα στη διαχείριση των παραλιών και του αιγιαλού.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version