Σάββατο, 23 Νοε.
12oC Αθήνα

Ποια είναι η νέα τάση στις φοιτητικές κατοικίες

Ποια είναι η νέα τάση στις φοιτητικές κατοικίες

Οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες τύπου «all inclusive» φαίνεται ότι αποτελούν τη νέα τάση στο ελληνικό real estate, καθώς σταδιακά οι ισχυροί παίκτες του χώρου επενδύουν σε τέτοιου τύπου κατοικίες, οι οποίες έχουν πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα τυπικά φοιτητικά διαμερίσματα.

Την ώρα που η απουσία νέων κατασκευών προσιτού επιπέδου ενοικίασης, η κακή κατάσταση των εστιών των δημόσιων πανεπιστημίων και το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης επιδρούν εξαιρετικά αρνητικά στην προσφορά φοιτητικών κατοικιών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές τους σήμερα να έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Τα «all inclusive» φοιτητικά σπίτια, που σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός τους στην ελληνική αγορά, διαφέρουν από τα τυπικά διαμερίσματα καθώς στην τιμή τους συμπεριλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες και λογαριασμοί όπως καθαρισμός, φύλαξη, ρεύμα, νερό, θέρμανση, internet και χρήση κοινόχρηστων χώρων.

Τα εν λόγω διαμερίσματα είναι πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα, ενώ παρέχεται υψηλή ασφάλεια στους ενοίκους, όπως σύστημα εισόδου με κάρτα, κάμερες και φύλαξη. Ακόμη, η πλειοψηφία του βρίσκεται συνήθως πλησίον των σχολών ή πολύ κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υπάρχει μάλιστα υπάρχει -σε κάποιες περιπτώσεις- η δυνατότητα ευέλικτης μίσθωσης ανάλογα με την περίοδο φοίτησης.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίων σε σχέση με τα τυπικά φοιτητικά διαμερίσματα μπορεί να είναι αυξημένα κατά 20% με 40% , αναλόγως την πόλη. Ωστόσο, η διαφορά με τα κλασσικά φοιτητικά σπίτια στην τιμή δεν είναι μεγάλη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι τιμές των ενοικίων στην Αθήνα από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 116%.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το παρατηρητήριο της GEOAXIS, η μέση τιμή στην Αθήνα φέτος αντιστοιχεί στα 10,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 9,2 ευρώ πέρυσι, και κάτω των 5 ευρώ μια δεκαετία πριν, το 2015. Στην πιο φθηνή Κομοτηνή, το μέσο ενοίκιο φέτος αγγίζει τα 8 ευρώ από σχεδόν 7 ευρώ το 2023 και 5 ευρώ μεσοσταθμικά το 2015.

Την ώρα που η ποιότητα των υφιστάμενων (κρατικών) πανεπιστημιακών φοιτητικών εστιών θεωρούνται από ανεκτές ως απογοητευτικές, ενώ η αριθμητική ανεπάρκειά τους είναι δεδομένη, τη γρήγορα αναπτυσσόμενη ζήτηση έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολλές ιδιωτικές εταιρίες από όλο το φάσμα της αγοράς real estate , όπως ΑΕΕΑΠ, κατασκευαστικές, επενδυτές, funds. Η τάση επένδυσης στο συγκεκριμένο κλάδο μάλιστα αναμένεται να ενταθεί σημαντικά.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Premia, η οποία έχει ολοκληρώσει και επίσημα τα 102 serviced apartments, μετά την ανακατασκευή του κτιρίου φοιτητικής εστίας, που αποκτήθηκε από την εταιρεία στο τέλος του 2022 στην πόλη της Ξάνθης.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει ήδη στην κατοχή της τρία φοιτητικά συγκροτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Στο εν λόγω τομέα θέλει να εισέλθει και δυναμικά η Dimand, καθώς στα επόμενα σχέδιά της που αφορούν την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της Softex στον Βοτανικό, εκτός από το γραφειακό συγκρότημα που θα δημιουργηθεί εκεί, να δημιουργηθεί και ένα πανεπιστημιακό campus, καθώς ήδη η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με ιδιωτικά

πανεπιστήμια. Αν, μάλιστα, οι συζητήσεις προχωρήσουν, ένα μέρος του ακινήτου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως φοιτητικές κατοικίες. Επίσης, πως έχει επισημάνει ο επικεφαλής της εισηγμένης, Δημήτρης Ανδριόπουλος, το ακίνητο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την εκμίσθωση στους φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Κλουκίνας Λάππας, εξετάζει την επέκταση στις φοιτητικές κατοικίες η Intracom, που έχει εξαγοράσει κτίρια της εισηγμένης. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδέχεται να μετατραπεί σε φοιτητικές κατοικίες το κτίριο αποθηκών της Mothercare στον Ταύρο, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια 9.000 τ.μ.. Εφόσον μετατραπεί σε εστίες, θα δημιουργηθεί συγκρότημα με 64 διαμερίσματα, ενώ στο ίδιο ακίνητο θα αναπτυχθούν και γραφειακοί χώροι. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Ακόμη, δύο φοιτητικές εστίες από την DKG Development στο Μοσχάτο και τη Δάφνη αναμένεται να ολοκληρωθούν. Ιδιαίτερα δραστήρια είναι και η ισραηλινών συμφερόντων Zoia, έχοντας δραστηριοποιηθεί σε διάφορες κατηγορίες οικιστικών ακινήτων, από φοιτητικές κατοικίες μέχρι πολυτελή διαμερίσματα που εκμισθώνονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η εταιρεία έχει αναπτύξει δύο ακίνητα για φοιτητές, στις περιοχές του Ζωγράφου και της Καλλιθέας. Μερίδιο της ανερχόμενης αγοράς διεκδικεί και η Prodea, που έχει τοποθετηθεί σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Σε γενικότερο πλαίσιο, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει στην Ετήσια Έκθεσή της η ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) για τη χρονιά 2021-2022, στην Ελλάδα λειτουργούν 25 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με 423 τμήματα. Έχει 602 προπτυχιακά προγράμματα, 1.258 μεταπτυχιακά και 423 διδακτορικά.

Το σύνολο των ενεργών φοιτητών ανήλθε σε 494.592. Το μεγαλύτερο ποσοστό του φοιτητικού πληθυσμού ήταν στο ΠΠΣ (Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών) με 379.559 (76,8%) φοιτητές, στο ΠΜΣ (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών) 83.205 (16,8%) φοιτητές και τέλος στο ΠΔΣ (Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών) 31.828 (6,4% ) φοιτητές, επί του συνόλου.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις