Παρασκευή, 6 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Ποια περιοχή στην Αθήνα έχει τα φθηνότερα ενοίκια γραφείων

Ποια περιοχή στην Αθήνα έχει τα φθηνότερα ενοίκια γραφείων

Στα 110 εκατ. ευρώ έφτασαν οι επενδύσεις στον τομέα των γραφείων το β΄ τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση 100% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και μείωση 55% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Οι περισσότερες συναλλαγές έγιναν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μέχρι το 2027 αναμένεται να παραδοθούν συνολικά 197.400 τ.μ., εκ των οποίων το 45% έχει ήδη προμισθωθεί. Την ώρα που στα ύψη είναι τα ενοίκια, με τον Πειραιά να αποτελεί την φθηνότερη επιλογή.

Σύμφωνα με την έρευνα της Cushman & Wakefield Proprius, συνολικά το πρώτο εξάμηνο έγιναν επενδύσεις ύψους 278 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, στο κέντρο της Αθήνας το 55% όλων των συναλλαγών το δεύτερο τρίμηνο, με συνολικό ύψος 60 εκατ. ευρώ, ενώ συναλλαγές ύψους 33 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκαν στα Βόρεια Προάστια. Με διαφορά η μεγαλύτερη συναλλαγή στα γραφεία που ανακοινώθηκε αφορούσε τη συμφωνία της Dimand με την Τράπεζα Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, το κτίριο στην οδό Κοραή 4, το οποίο θα ανακαινισθεί με επιμέλεια της Dimand με βάση τις πλέον σύγχρονες κτηριακές προδιαγραφές θα στεγάσει τα γραφεία της Τράπεζας. Επιπλέον, 3.000 τ.μ. θα διατεθούν σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και εστίασης στη στοά «Κοραή», δημιουργώντας ένα νέο κόμβο εμπορικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας στο κέντρο της Αθήνας. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάδειξη του διατηρητέου κινηματογράφου ΑΣΤΥ και του χώρου ιστορικής μνήμης της Kommandatur της περιόδου 1941- 44.

Το β’ τρίμηνο απορροφήθηκαν συνολικά 45.000 τ.μ. στην Αθήνα, σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά μείωση 13% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτή η κάμψη αποδίδεται κυρίως στο μεγαλύτερο μέγεθος κτιρίων που αξιοποιήθηκαν, αλλά όχι στον αριθμό των συναλλαγών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Οι μισθώσεις Α κατηγορίας συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 60%, με αποτέλεσμα από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα να έχουν μισθωθεί 75.000 τ.μ. Ο όγκος των διαθέσιμων προς μίσθωση χώρων στην αγορά μειώθηκε κατά 6% και η έλλειψη διαθεσιμότητας είναι πολύ έντονη στα Βόρεια Προάστια. Σχεδόν το 40% των απορροφήσεων αναφέρεται σε ανανεώσεις μισθώσεων, ενώ μόνο το 60% αφορά σε μετακινήσεις.

Η απορρόφηση των διαθέσιμων κτιρίων προήλθε κυρίως από την υψηλή ζήτηση που είχαν οι δημόσιοι φορείς, οι εταιρείες τεχνολογίας και ο τομέας υπηρεσιών. Ωστόσο, τα αυξημένα κόστη κατασκευής, εξοπλισμού και η χρηματοδότησς αναπτυξιακών έργων γραφείων συνεχίζουν να προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην αγορά.

Επίσης, η διαφορά στη ποιότητα των γραφείων και η διαφορετική τοποθεσία επηρεάζουν σημαντικά το ύψος των ενοικίων. Η αγορά του κέντρου της πόλης αντιπροσώπευε το 32% των όγκων μισθώσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με τα Βόρεια Προάστια να καταλαμβάνει το 30% και τα Νότια το 25%, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, αντανακλώντας την ελκυστικότητα της Αθηναϊκής Ριβιέρας ως τοποθεσία γραφείων.

Τα πιο ακριβά ενοίκια με διαφορά τα κατέχει το κέντρο της Αθήνας με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 29,5 ευρώ το τ.μ. Στη συνέχεια ακολουθούν τα Βόρεια Προάστια με 29 ευρώ τ.μ., ενώ ιδιαίτερη δυναμική έχουν και τα Νότια Προάστια που σταδιακά αρχίζουν να έχουν ζήτηση τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους χρήστες. Τα ενοίκια μάλιστα σήμερα αγγίζουν τα 24 ευρώ τ.μ.

Ο Πειραιάς επίσης φαίνεται να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, ωστόσο διαθέτει παλαιωμένο απόθεμα και έτσι τα ενοίκια είναι της τάξεως των 18 ευρώ το τ.μ.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις