Χρηστικά

Ποιες προμήθειες τραπεζών αναμένεται να εξαιρεθούν από τη μείωση 50% και γιατί

Στα σενάρια του ΥΠΟΙΚ για μειώσεις 50% στις λαϊκές προμήθειες των τραπεζών υπάρχουν και εξαιρέσεις

Κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο είναι πλέον πως το οικονομικό επιτελείο κινείται με γοργούς ρυθμούς προς την περαιτέρω μείωση των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες καθώς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη το προαναγγέλλουν ανοιχτά σε όλους τους τόνους.

Είναι, άλλωστε, ένα πάγιο αίτημα των πολιτών και μια πηγή δυσαρέσκειας, καθώς θεωρείται πως οι τράπεζες στην Ελλάδα το… παρακάνουν με τις προμήθειες, ενώ και οι τελευταίες κινήσεις στις οποίες προχώρησαν μετά από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) φάνηκαν κατώτερες των περιστάσεων.

Ωστόσο, τα σενάρια που κυκλοφορούν από επίσημα κυβερνητικά χείλη δεν συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των προμηθειών.

Στο κάδρο, μέχρι στιγμής, έχουν μπει οι λεγόμενες «λαϊκές» προμήθειες, δηλαδή αυτές που χρεώνονται οι πολίτες για μικρά, καθημερινά ζητήματα, όπως είναι η ηλεκτρονική πληρωμή των λογαριασμών τους σε ΔΕΚΟ κ.ο.κ., ή όταν ανανεώνουν μία προπληρωμένη κάρτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι μειώσεις μπορούν να φτάσουν ακόμα και στο 50%.

Σε αυτή τη περίπτωση, οι προμήθειες για εξόφληση λογαριασμών και οφειλών σε ΕΦΚΑ, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, κινητή τηλεφωνία διαμορφώνονται σε 0,30 ευρώ με 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή. Η ανανέωση χρεωστικής κάρτας μετά από την λήξη της, ή η επανέκδοση της σε περίπτωση φθοράς, απώλειας ή κλοπής διαμορφώνεται σε 5 – 6 ευρώ, ενώ και η ετήσια συνδρομή ανανέωσης χρεωστικής κάρτας θα ανέλθει σε 20 ευρώ.

Τι ισχύει με άλλες προμήθειες

Ωστόσο, δεν θα έχουν την ίδια τύχη όλες οι προμήθειες. Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν στο newsit.gr πως από αυτές αναμένεται να εξαιρεθούν ολοκληρωτικά οι προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για την χορήγηση καρνέ επιταγών, καθώς δεν θεωρούνται «λαϊκές» εφόσον δεν αφορούν την πλατιά μάζα των πολιτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεχωριστής αντιμετώπισης θα τύχουν και οι προμήθειες εμβασμάτων άμεσων πληρωμών, οι οποίες «καλύπτονται» από την ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί και θα λάβει χώρα προσεχώς.

Έτσι, εάν πραγματοποιηθεί η ενσωμάτωση της επικαιροποιημένης οδηγίας της ΕΕ, θα ισχύουν τα εξής:

  1. Οι πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών (ΥΠ) που βρίσκονται σε κράτος-μέλος το νόμισμα του οποίου είναι το ευρώ, προσφέρουν στους οικείους χρήστες ΥΠ την υπηρεσία πληρωμής για λήψη άμεσων μεταφορών πίστωσης σε ευρώ το αργότερο από τις 9 Ιανουαρίου 2025 και την υπηρεσία πληρωμής για αποστολή άμεσων μεταφορών πίστωσης σε ευρώ το αργότερο από τις 9 Οκτωβρίου 2025.
  2. Τυχόν επιβαρύνσεις που επιβάλλονται από πάροχο ΥΠ στους πληρωτές και τους δικαιούχους για την αποστολή και τη λήψη άμεσων μεταφορών πίστωσης δεν είναι υψηλότερες από τις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται από τον εν λόγω πάροχο ΥΠ για την αποστολή και τη λήψη άλλων μεταφορών πίστωσης αντίστοιχου τύπου.

 

Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, τα εμβάσματα 1.000 ευρώ εντός του ενιαίου χώρου πληρωμών σε ευρώ (SEPA) όταν γίνεται σε κατάστημα τράπεζας χρεώνεται προμήθεια από 12 έως 15 ευρώ, όταν γίνεται ηλεκτρονικά από 1 έως 1,40 ευρώ. Τα εμβάσματα 5.000 ευρώ εντός SEPA, σε κατάστημα τράπεζας χρεώνεται προμήθεια από 12 έως 17 ευρώ, ενώ αν γίνει ψηφιακά, το κόστος πέφτει σε 1,40 έως 5 ευρώ.
Από την άλλη, η λήψη εμβάσματος 1.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ εντός SEPA χρεώνεται από 3 έως 4 ευρώ ενώ για τα 15.000 ευρώ χρεώνονται από 5 έως 7 ευρώ, πάντα εντός SEPA.

Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα