Site icon NewsIT

Πώς κινείται η αγορά γραφείων της Θεσσαλονίκης

13.08.2024 | 07:44
Πώς κινείται η αγορά γραφείων της Θεσσαλονίκης

Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζει τα τελευταία τρία χρόνια η αγορά γραφείων της Θεσσαλονίκης, με το ενδιαφέρον να παραμένει υψηλό καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024. Η αυξημένη ζήτηση μάλιστα για σύγχρονα, πράσινα γραφεία αλλά και η περιορισμένη προσφορά έχει οδηγήσει στο να ανέβουν σημαντικά οι τιμές ενοικίασης και πώλησης τους.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Danos BNP Paribas real estate στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στα σκαριά νέες αναπτύξεις γραφείων που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το απόθεμα της συμπρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, στο κέντρο της πόλης, στην δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, ένα από τα νέα έργα είναι της Dimand και της Prodea, το οποίο πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2024. 

Το έργο HUB 26 περιλαμβάνει τέσσερα κτίρια με κοινό υπόγειο πάρκινγκ δύο επιπέδων και βοηθητικούς χώρους, συνολικής έκτασης περίπου 31.000 τ.μ. Η συνολική επένδυση για το έργο αυτό ανέρχεται περίπου στα 35 εκατ. ευρώ.

Η Dimand ακόμη και η Black Sea Trade υπέγραψαν σύμβαση για την πώληση του κτιρίου γραφείων Citrus. Το συγκεκριμένο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων, συνολικής έκτασης περίπου 5.170 τ.μ. και πιστοποίησης LEED Gold, θα κατασκευαστεί δίπλα στο HUB 26. Θα περιλαμβάνει γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων και αίθουσα εκδηλώσεων, με συνολική επένδυση περίπου 16 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς Τράπεζα και η Dimand συνεργάζονται επίσης για την ανάπλαση του ακινήτου ΦΙΞ. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν σε τραπεζικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο των 160 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει έκταση περίπου 50.000 τ.μ. Η ανάπλαση θα μετατρέψει το ακίνητο σε ένα χώρο μικτής χρήσης που θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, κατοικίες, γραφεία, πολιτιστικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια και καταστήματα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 – 4 χρόνια, ξεκινώντας από τις αρχές του 2025.

Επιπλέον, στο κοντινό εμπορικό κέντρο Ατρίνα, η Kuehne Nagel έχει μισθώσει περίπου 3.500 τ.μ. Στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, η Epsilon Net αγόρασε κτίριο 7.200 τ.μ., το οποίο θα ανακαινιστεί πλήρως για να στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες του Ομίλου.

Η Θεσσαλονίκη έχει καταστεί προνομιαίος προορισμός για πολυεθνικές εταιρείες όπως η Pfizer, η Deloitte και η Chubb. Ένα σημαντικό έργο εμπορικών ακινήτων βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Θέρμης, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Thermi Group και επένδυση περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Η Thermi Real Estate AE απέκτησε ένα σημαντικό ακίνητο από την Πειραιώς Real Estate, το οποίο περιλαμβάνει δύο κτίρια συνολικής έκτασης 14.000 τ.μ. σε οικόπεδο 12.000 τ.μ. εντός του Δήμου Θέρμης. Κάθε κτίριο διαθέτει τρεις ορόφους και δύο υπόγεια που προορίζονται για χώρους στάθμευσης.

Η Thermi Group σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εκτεταμένες ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις για να μετατρέψει τα κτίρια αυτά σε κορυφαίους χώρους γραφείων προς ενοικίαση. Η ανακαίνιση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Η IWG επιδιώκει επίσης να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά της πόλης, λόγω της μεγάλης ζήτησης για ευέλικτους χώρους συνεργασίας. Η ζήτηση αυτή αντανακλάται στη θετική οικονομική απόδοση του πρώτου ακινήτου της στο κέντρο της πόλης, προς όφελος τόσο της εταιρείας όσο και του ιδιοκτήτη του κτιρίου.

Η αυξημένη ζήτηση για γραφεία έχει ενισχύσει τη δραστηριότητα κατασκευών, με τους προγραμματιστές να αναζητούν ενεργά οικόπεδα για νέες αναπτύξεις ή κτίρια κατάλληλα για μετατροπή και αναβάθμιση. Το κέντρο της πόλης και η ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης παραμένουν οι πιο περιζήτητες τοποθεσίες, ενώ η δυτική πλευρά κερδίζει έδαφος λόγω της εγγύτητας και της εύκολης πρόσβασης στο κέντρο της πόλης.

Ως προς τα ενοίκια, στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται φθηνότερες τιμές σε σχέση με την Αθήνα. Συγκεκριμένα, στις κεντρικές περιοχές της πόλης όπως είναι η Τσιμισκή οι τιμές ξεκινούν από 11 ευρώ τ.μ. και μπορεί να φτάσουν έως και τα 18 ευρώ ανά τ.μ. Στις δευτερεύουσες οδούς (π.χ. Βενιζέλου), οι τιμές κυμαίνονται από 7 έως 10 ευρώ ανά τ.μ. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τα πράσινα κτίρια έχουν μισθώματα της τάξεως των 16 ευρώ το τ.μ., ενώ στα παλιότερα κτίρια ξεκινούν από 7 ευρώ και φτάνουν και τα 12 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, το νέο απόθεμα κτιρίων είναι εξαιρετικά περιορισμένο, με αποτέλεσμα τα υφιστάμενα κτίρια να έχουν τιμές από 7 – 13 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version