Τετάρτη, 2 Οκτ.
25oC Αθήνα

Πώς θα εφαρμοστεί ο «κόφτης» στις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων

Πώς θα εφαρμοστεί ο «κόφτης» στις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων
Φωτογραφία: iStock

Διευκρινίσεις σε σχέση με το πως θα εφαρμοστεί ο «κόφτης» στις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων από την 1η Ιανουαρίου 2025 έδωσε σήμερα ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κος Τσακλόγλου ανέφερε πως «η εισφορά αλληλεγγύης είναι μια εισφορά για τους συνταξιούχους η οποία επιβάλλεται στο πάνω μέρος της κατανομής των συντάξεων. Τροφοδοτεί ένα λογαριασμό που λέγεται ο λογαριασμός αλληλεγγύης των γενεών, το ΑΚΑΓΕ, και ουσιαστικά είναι σαν να βάζουμε κάποια χρήματα στην άκρη για να πληρώσουμε συντάξεις στα πολύ δύσκολα χρόνια τα οποία έρχονται. Είδατε άλλωστε και την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ χθες (1.10.2024) και τις εξελίξεις των δημογραφικών μας.

«Τώρα σαν πολιτική είναι κακοσχεδιασμένη. Αυτό το έχω πει επανειλημμένως και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία. Πού είναι ο κακός σχεδιασμός; δεν είναι όπως είναι για παράδειγμα οι φορολογικές κλίμακες όπου ο συντελεστής επιβάλλεται στο εισόδημα πάνω από την κλίμακα. Εδώ αν περάσει και ένα ευρώ το όριο το αντίστοιχο ποσοστό πηγαίνει σε ολόκληρη την σύνταξή σου. Σαν αποτέλεσμα, υπήρξαν περιπτώσεις παλαιότερα όπου είδαμε ότι υπήρχαν συνταξιούχοι οι οποίοι μετά τις αυξήσεις τις οποίες δώσαμε ακριβώς επειδή άλλαξαν κλιμάκιο ή μπήκαν στα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται».

«Οπότε αυτό που έχουμε πει είναι ότι σχεδιάζουμε μέτρα τώρα, ώστε αυτό να μη συμβεί σε καμία περίπτωση. Δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξει συνταξιούχος ο οποίος θα δει μείωση στη σύνταξή του σαν αποτέλεσμα της αύξησης την οποία πήρε στην ετήσια σύνταξή του και της επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης αργότερα», τόνισε ο ίδιος.

«Ο μηχανισμός τον οποίο θα κάνουμε θα είναι κάτι το οποίο θα είναι σε μονιμότερη βάση και δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την αύξηση», σημείωσε.

«Ουσιαστικά κόφτης θα μπαίνει. Δηλαδή ας πούμε ότι ανεβαίνει η σύνταξή μου τόσο, λόγω εισφοράς αλληλεγγύης πέφτει ακόμα πιο πριν και από εκεί που ήμουν πριν. Ουσιαστικά αυτό που λέμε είναι ότι θα σταματάει στο όριο. Δηλαδή ο συνταξιούχος θα βλέπει κάποια αύξηση, δεν θα είναι βέβαια ολόκληρη, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να δει αυτή τη μείωση την οποία είχε παλαιότερα και προφανώς την επόμενη χρονιά θα δει την κανονική αύξηση», τόνισε ο κος Τσακλόγλου.

Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε επίσης ότι «αν υποτεθεί ότι το ποσοστό είναι για παράδειγμα 2,5% και εγώ είμαι πάρα πολύ κοντά στο όριο, μπορεί αυτό το νούμερο να είναι το 2,4 ή να είναι άλλες περιπτώσεις που αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο, αλλά σίγουρα δεν θα δει κανείς μείωση αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, πως «σκεφτείτε κάποιος ο οποίος έχει 1650 – 1670 ευρώ παίρνει την αύξηση, πηγαίνει πάνω από τα 1700 ευρώ και σαν αποτέλεσμα είναι το ότι μπαίνει στην επόμενη κλίμακα. Στην επόμενη κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό αν θυμάμαι καλά είναι 6% σε εκείνη την περίπτωση, οπότε μειώνεται αρκετά η σύνταξη. Οπότε δεν θα χάσει» εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις