Πέμπτη, 8 Αυγ.
30oC Αθήνα

Πόθεν Έσχες: Όλες οι κρίσιμες προθεσμίες για τους υπόχρεους

Πόθεν Έσχες: Όλες οι κρίσιμες προθεσμίες για τους υπόχρεους

Το νέο Πόθεν Έσχες είναι γεγονός, μετά την υπερψήφιση του νόμου από την Βουλή, αλλάζοντας το πλαίσιο που ισχύει μέχρι τώρα περί της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης και Οικονομικών Συμφερόντων, μαζί και τις κρίσιμες προθεσμίες.

Κομβικός παράγοντας για τις προθεσμίες του Πόθεν Έσχες, είναι το πότε ο υπόχρεος απέκτησε την ιδιότητα του υπόχρεου, για παράδειγμα από ποια ημερομηνία ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος, οι οποίοι είναι υπόχρεοι δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Έτσι, ο νόμος πλέον ορίζει πως η αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης πρέπει να υποβληθεί μέσα 90 ημερολογιακές ημέρες από την 16η ημέρα μετά την απόκτηση της ιδιότητας του υπόχρεου.

Το Πόθεν Έσχες πρέπει να υποβάλλεται από τους υπόχρεους ετησίως, όσο διαρκεί η θητεία της δραστηριότητας ή διατηρείται η ιδιότητα των υπόχρεων, καθώς και για 1 έτος μετά την απώλεια της ιδιότητας. Ειδικά, όμως για τους συζύγους και συντρόφους, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης για 3 έτη αντί για ένα. Το ίδιο ισχύει και για τους περιφερειάρχες και δημάρχους.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η δήλωση περιουσιακής κατάστασης πρέπει υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας 3 μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Όσον αφορά τα φετινά δεδομένα, έχει ήδη δοθεί παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις