Κυριακή, 30 Ιουν.
31oC Αθήνα

Που βρίσκονται τα ακριβότερα οικόπεδα στην Αττική

Που βρίσκονται τα ακριβότερα οικόπεδα στην Αττική
Φωτογραφία: Eurokinissi

Στα ύψη συνεχίζουν να βρίσκονται οι τιμές των οικοπέδων της Αττικής. Συγκεκριμένα, η μέση αύξηση έφτασε το 8,97% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και σε 14,76% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, φανερώνοντας τη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς.

Σύμφωνα με την έρευνα της GEOAXIS, η αύξηση των οικοπέδων θα συνεχιστεί τους επόμενους 12 μήνες, αλλά με μικρότερη ένταση. Με διαφορά τα ακριβότερα οικόπεδα στην Αττική τα έχουν οι Αμπελόκηποι, ωστόσο οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν σημειωθεί στο Μαρούσι. Αναλυτικά, το Μαρούσι έχει φέτος τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών που ανέρχεται στο 11,11% με συντελεστή δόμησης 0,8, με τη διάμεση πιθανή τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό από 810 ευρώ που ήταν πέρσι.

Ακολουθεί η περιοχή του Παλαιού Φαλήρου με τα οικόπεδα με συντελεστή 1,4 να καταγράφουν επίσης αύξηση 10,9% (και τιμή πώλησης 1.547 ευρώ από 1.395 ευρώ/τ.μ.).

Έπεται το Περιστέρι, όπου οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 1,8 καταγράφουν αύξηση τιμής 7,8% (912 ευρώ από 846 ευρώ/τ.μ.) και οι Αμπελόκηποι, όπου οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 3,6 καταγράφουν αύξηση τιμής 7,8% (2.455 ευρώ ανά τετραγωνικό αντί 2.282 ευρώ το 2023).

Τέλος, αύξηση φαίνεται να καταγράφει η περιοχή του Χολαργού, με τις τιμές οικοπέδων με συντελεστή δόμησης 1,2% να αυξάνονται 7,47% (από 1.125 ευρώ σε 1.209 ευρώ/τ.μ.).

Οι τιμές των οικοπέδων φτάνουν σήμερα σε υψηλό δεκαετίας,αφού καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης σε ένα μέσο όρο της τάξης 29,2% σε σχέση με το 2015 για τις πέντε τοπικές αγορές. Τη μεγαλύτερη αύξηση (34,6%) καταγράφουν τα οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 3,6% στους Αμπελοκήπους, αφού το 2015 η τιμή του τετραγωνικού δεν ξεπερνούσε τα 1.825 ευρώ.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι Αμπελόκηποι και το Περιστέρι καταγράφουν μικρότερα οικόπεδα συγκριτικά με τον Χολαργό (441τ.μ.), το Μαρούσι (351 τ.μ.) και το Παλαιό Φάληρο (300 τ.μ.). Είναι φανερό ότι αδόμητα οικόπεδα επιφανείας του ενός στρέμματος είναι πλέον δυσεύρετα, ενώ σε πλείστες των περιπτώσεων τα οικόπεδα αυτά έχουν παλαιά σπίτια ή άλλες κατασκευές εντός τους. 

Οι αξίες των οικοπέδων βρίσκονται στο υψηλότερα επίπεδα δεκαετίας αφού καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης σε ένα μέσο όρο της τάξης 29.21% σε σχέση με το 2015, για τις πέντε τοπικές αγορές. Την μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές (34,59%) καταγράφουν τα οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 3,6 στο Δήμο Αθηναίων περιοχή Αμπελοκήπων και την μικρότερη αύξηση τα οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 1.8 στο Περιστέρι (24,42%).

Τα οικόπεδα σήμερα, μαζί με τα διαμερίσματα, τις φοιτητικές εστίες, τις αποθήκες, τα logistic centers, τα data centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στη μείωση αξιών. Παρά τις χαμηλές αποδόσεις που προσφέρουν, τα οικόπεδα θα προστεθούν ως στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο των επενδυτών τα επόμενα χρόνια.

Από τις αρχές του 2018 ξανασηκώνονται οικοδομές, οι οποίες κατά κύριο λόγο βρίσκονται σε μεσαίου και υψηλού προφίλ αγορές (Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα), όπου οικόπεδα αγοράστηκαν φτηνά μέσα στην κρίση και τα ποσοστά αντιπαροχής όταν συμφωνήθηκαν δεν ήταν απαγορευτικά. Οι νέες αυτές υποδομές έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλο ποσοστό αυτοχρηματοδοτούνται και παρέχουν υψηλά στάνταρ στέγασης σε κατασκευές ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, κυρίως ως προς τις όψεις και το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις