Τρίτη, 17 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Πώς θα παρακολουθούνται οι δαπάνες για την κατασκευή και συντήρηση των έργων

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Πώς θα παρακολουθούνται οι δαπάνες για την κατασκευή και συντήρηση των έργων
Φωτογραφία: Eurokinissi

Μητρώο που θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των δημοσίων έργων από την σκοπιά των δαπανών δημιουργείται με τον νέο νόμο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, στα πλαίσια του νέου Αναπτυξιακού ΠΔΕ, συστήνεται το Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Δαπανών Συντήρησης και Λειτουργίας των δημοσίων έργων σε ορίζοντα δεκαετίας.

Σκοπός είναι διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα για τους φορείς που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν ή να λειτουργήσουν δημόσια έργα που περιλαμβάνουν επενδύσεις σε υποδομές.

Έτσι, από την απόφαση ένταξης έργου υποδομής στο ΑΠΔΕ καθώς και η πράξη ολοκλήρωσής της, θα ορίζουν σε ορίζοντα δεκαετίας:

  1. το εκτιμώμενο κόστος συντήρησης του έργου,
  2. τον κύριο του έργου,
  3. τον φορέα που είναι αρμόδιος για τη συντήρηση,
  4. τον προϋπολογισμό συντήρησης κατ’ έτος, και
  5. την πηγή χρηματοδότησης.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα ελέγχονται και θα παρακολουθούνται από το ΥΠΟΙΚ μέσω του εν λόγω Μητρώου.

Παράλληλα, σε ετήσια βάση η πορεία εκτέλεσης του ΑΠΔΕ θα παρακολουθείται από Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων (ΓΔΔΕ).

Σύμφωνα με το νόμο, η ΓΔΔΕ θα παρακολουθεί διακριτά την εξέλιξη των πράξεων που έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας ή εμβληματικές, τη χρηματοοικονομική πρόοδό τους και διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότησή τους.

Κάθε τρίμηνο, η ΓΔΔΕ διαβιβάζει προς τον αρμόδιο για το ΑΠΔΕ Υπουργό συγκεντρωτικά αριθμητικά δεδομένα σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΑΠΔΕ ανά φορέα χρηματοδότησης και πρόγραμμα ως προς τα έσοδα και ως προς τις δαπάνες.

Τα αριθμητικά δεδομένα δημοσιοποιούνται εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη λήξη κάθε τριμήνου μέσω του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Οικονομικών.

Επισημαίνεται, πως για την παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του ΑΠΔΕ, η ΓΔΔΕ δύναται να ζητά αναφορές προόδου υλοποίησης έργων από φορείς χρηματοδότησης, προβλέψεις δαπανών και λοιπά στοιχεία, πέραν όσων τηρούνται στο e-ΠΔΕ.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις