Δευτέρα, 22 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης: Πήρε ΦΕΚ η έκτακτη παρέμβαση στα κέρδη των εταιρειών διύλισης

Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης: Πήρε ΦΕΚ η έκτακτη παρέμβαση στα κέρδη των εταιρειών διύλισης

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η τροπολογία της κυβέρνησης περί της προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης με στόχο την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Επισημαίνεται, η προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης, βάσει της σχετικής τροπολογίας με την οποία προβλέπεται ενσωμάτωση του κοινοτικού κανονισμού (ΕΕ) 2022/1854 του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με παρέμβαση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας  θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025 ενώ δημοσιονομικά θα υπολογιστεί στη χρήση του 2024.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου μπαίνουν τα έσοδα τα οποία δηλώθηκαν στη δήλωση εισοδήματος του φορολογικού έτους 2023.

Έτσι, οι επιχειρήσεις που θα επιβαρυνθούν με την ΠΣΑ θα είναι όλα εκείνα τα νομικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα του εξεταζόμενου διαστήματος προέρχονται, κατά 75% τουλάχιστον από τις εξής οικονομικές δραστηριότητες:

  • εξόρυξη λιθάνθρακα,
  • εξόρυξη λιγνίτη,
  • άντληση αργού πετρελαίου,
  • άντληση φυσικού αερίου,
  • παραγωγή προϊόντων οπτανθρακοποίησης (κωκοποίησης),
  • παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου

Ο «τύπος» τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να υπολογίσουν τα πλεονάζοντα κέρδη με βάση τα οποία θα επιβληθεί η ΠΣΑ θα υπολογίζει τη θετική διαφορά μεταξύ των φορολογητέων κερδών του 2023 και του 120% του ποσού αναφοράς, το οποίο ισούται με το 1/4 του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών ή ζημιών των φορολογικών ετών 2018 έως και 2021 και όταν αυτό είναι αρνητικό, θεωρείται μηδενικό.

Το ΦΕΚ προβλέπει επίσης και υποπεριπτώσεις για τον τρόπο υπολογισμού της ΠΣΑ. Έτσι, εάν η επιχείρηση συστάθηκε ή ξεκίνησε την δραστηριότητά της μετά το φορολογικό έτος 2018, το ποσό αναφοράς προσαρμόζεται αναλόγως των χρόνων που λειτουργεί, ενώ όταν έχει υπάρξει συγχώνευση, διάσπαση, ή μερική εισφορά περιουσιακών στοιχείων με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση ή τη μείωση της παραπάνω διαφοράς, η βάση επιβολής της ΠΣΑ προσαρμόζεται αναλόγως.

Επιπλέον, σε περίπτωση απόσχισης ενός κλάδου από την επιχείρηση λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη ή οι ζημιές που αφορούν στον κλάδο αυτό. Σημειώνεται πως ο εφαρμοστέος συντελεστής ορίζεται σε 33%.

Αναλυτικά, ο «τύπος» που χρησιμοποιεί το ΥΠΟΙΚ είναι ο εξής:

ΠΣΑ = [Φορολογητέα κέρδη φορολογικού έτους 2023 – (120% x (1/4 x (φορολογητέα κέρδη ή ζημίες φορολογικών ετών 2018 + 2019 + 2020 + 2021))] x 33%.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις