Δευτέρα, 25 Νοε.
6oC Αθήνα

Ψηφιακά κλείνουν από σήμερα τα βιβλία των επιχειρήσεων – Ποια η νέα διαδικασία της ΑΑΔΕ

Ψηφιακά κλείνουν από σήμερα τα βιβλία των επιχειρήσεων – Ποια η νέα διαδικασία της ΑΑΔΕ
Φωτογραφία: iStock

Διευκόλυνση για τους επαγγελματίες που βρίσκονται στη θέση να κλείσουν την επιχείρησή τους, συνιστά η νέα απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, σύμφωνα με την οποία από σήμερα (04.11.2024) θα κλείνουν αποκλειστικά ψηφιακά μέσω πλατφόρμας.

Σύμφωνα και με τους υπολογισμούς της ΑΑΔΕ, η νέα διαδικασία περιορίζει σημαντικά τον χρόνο διακοπής εργασιών επιχειρήσεων διευκολύνοντας πάνω από 100.000 φορολογούμενους ετησίως.

Με αυτόν τον τρόπο, ο επαγγελματίας θα μπορεί να κλείνει γρήγορα τις εκκρεμότητες του προχωρώντας προς την επόμενη φάση, είτε αυτή αφορά τη συνταξιοδότηση, είτε ένα νέο επαγγελματικό εγχείρημα.

Δικαίωμα υποβολής αιτήματος διακοπής εργασιών στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα που βγαίνει στον αέρα από σήμερα έχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και οι νομικές οντότητες.

Εξαιρούνται από την αυτοματοποιημένη διαδικασία και εξακολουθούν να υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», αιτήματα διακοπής εργασιών που αφορούν:

  • φορολογούμενους σε κατάσταση πτώχευσης,
  • αποβιώσαντες,
  • αιτία επιχειρηματικής μετατροπής.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι υποβολής μπορούν πλέον να υποβάλλουν το αίτημα για τη διακοπή των εργασιών στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία > Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου > Διακοπή Εργασιών Επιχείρησης.

Με την επιτυχή υποβολή της αίτησης, διενεργούνται αυτοματοποιημένες επαληθεύσεις από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, για την εξακρίβωση του χρόνου διακοπής εργασιών. Εφόσον ο αιτούμενος χρόνος διακοπής:

1. επαληθεύεται συστημικά, η διαδικασία ολοκληρώνεται στην ψηφιακή εφαρμογή και εκδίδεται ψηφιακά η Βεβαίωση Διακοπής Εργασιών.

2. δεν επαληθεύεται συστημικά, δίνεται η δυνατότητα επιλογής στον φορολογούμενο:

  • να αποδεχθεί τον προτεινόμενο χρόνο παύσης των εργασιών που προέκυψε από τις επαληθεύσεις ή
  • να δρομολογηθεί το αίτημα προς την αρμόδια Υπηρεσία (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ), προκειμένου να αξιολογήσει τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς και να ολοκληρώσει τη διαδικασία διακοπής εργασιών, εκδίδοντας σχετική διαπιστωτική πράξη.

Πότε είναι έγκυρη μια αίτηση

Σημειώνεται πως για να επαληθευτεί μία αίτηση θα πρέπει να συντρέχουν μία σειρά από παράμετροι σε σχέση με τον φορολογούμενο αλλά και τον χρόνο διακοπής των εργασιών της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή, αίτημα ψηφιακής διακοπής μπορούν να καταθέσουν:

1. Φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες υποβάλλουν, εφόσον δεν διαθέτουν αποθέματα, πάγια ή εμπορεύσιμα, δήλωση διακοπής εργασιών μέσα σε 30 ημέρες είτε:

  • από την οριστική παύση των εργασιών τους για φυσικά πρόσωπα είτε
  • από τη λύση τους ή από τη λήξη των εργασιών της εκκαθάρισης ή από την ανακοίνωση διαγραφής τους από το Γ.Ε.ΜΗ. ή από άλλα Μητρώα για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.

2. Όταν η δήλωση διακοπής εργασιών υποβάλλεται πέραν της ως άνω προθεσμίας ή πέραν των 30 ημερών από τον πραγματικό χρόνο διακοπής των εργασιών, είναι εκπρόθεσμη και επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

3. Για την ολοκλήρωση της διακοπής, απαιτείται να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις των φορολογικών ετών και των φορολογικών υποχρεώσεων και να έχουν καταβληθεί τυχόν οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα.

4. Κατά την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών, δηλώνονται ή και επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

5. Η διαπίστωση του χρόνου διακοπής εργασιών, διενεργείται βάσει επαληθεύσεων. Συγκεκριμένα, μετά τη δήλωση διακοπής εργασιών, επαληθεύεται:

  • Η μη καταχώριση στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης, μεταβολή ως προς τα στοιχεία άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των προσώπων αυτών.
  • μη ύπαρξη επαγγελματικού οχήματος ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης κατά την αιτούμενη ημερομηνία της διακοπής εργασιών και έως και την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διακοπής.
  • Η μη άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά το κρινόμενο διάστημα, η οποία αποδεικνύεται από τον χρόνο έκδοσης φορολογικών στοιχείων. Επίσης, επαληθεύεται ότι δεν υφίστανται Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (ΦΗΜ) σε λειτουργία κατά την αιτούμενη ημερομηνία διακοπής εργασιών της επιχείρησης.
  • Η μη υποβολή χρεωστικών ή πιστωτικών δηλώσεων ΦΠΑ που ανάγονται σε χρόνο μεταγενέστερο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής των εργασιών. Η υποβολή μηδενικών δηλώσεων (δηλώσεων που έχουν υποβληθεί χωρίς να μεταβάλλεται το υπόλοιπο προς έκπτωση) δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της ημερομηνίας διακοπής των εργασιών
  • Η μη υποβολή δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος με έσοδα ή δαπάνες από επιχειρηματική δραστηριότητα, το αποτέλεσμα των οποίων (κέρδος/ ζημία) ανάγεται σε χρόνο μεταγενέστερο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής των εργασιών. Η υποβολή μηδενικών δηλώσεων ως προς το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της ημερομηνίας διακοπής των εργασιών.
  • Η ύπαρξη ή μη ακίνητης περιουσίας σε ημερομηνία μεταγενέστερη της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής εργασιών. Αν διαπιστωθεί η ύπαρξη ακινήτων σε χρόνο μεταγενέστερο της αιτηθείσας ημερομηνίας διακοπής των εργασιών, δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας διακοπής εργασιών επί της ψηφιακής εφαρμογής, και ο φορολογούμενος ενημερώνεται σχετικά.
  • Στοιχεία δημοσιότητας στο Γ.Ε.ΜΗ.
  • Η μη υποβολή δηλώσεων ειδικών και παρακρατούμενων φόρων και δηλώσεων τελών, για συναλλαγές που ανάγονται σε χρόνο μεταγενέστερο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής των εργασιών.
  • Δεν υπάρχει σε εκκρεμότητα εντολή ελέγχου ή περαιωμένη εντολή ελέγχου για μεταγενέστερη της διακοπής φορολογική περίοδο ή/και βεβαιωμένες οφειλές κατόπιν ελέγχου, σχετιζόμενες με την επιχειρηματική δραστηριότητα που να αφορούν φορολογικό έτος/φορολογική περίοδο μεταγενέστερο του αιτούμενου χρόνου διακοπής εργασιών.

6. Εφόσον από τους ελέγχους επαληθεύεται ο χρόνος διακοπής εργασιών, η διαδικασία της διακοπής ολοκληρώνεται άμεσα. Καταχωρίζεται η διακοπή στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης και εκδίδεται η Βεβαίωση Διακοπής Εργασιών, η οποία αναρτάται στην οικεία ψηφιακή εφαρμογή στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ.

7. Στην περίπτωση που από τους προσδιορίζεται χρόνος διακοπής των εργασιών μεταγενέστερος από τον αιτούμενο και τον οποίο ο φορολογούμενος αποδέχεται, η διαδικασία διακοπής ολοκληρώνεται και καταχωρίζεται στο Φορολογικό Μητρώο. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν τον αποδέχεται, η διαδικασία διακοπής δεν δύναται να ολοκληρωθεί άμεσα επί της ψηφιακής εφαρμογής και το αίτημά του δρομολογείται προς την αρμόδια Υπηρεσία.

8. Η ύπαρξη ανεξόφλητων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της ημερομηνίας διακοπής εργασιών από την Φορολογική Διοίκηση.

9. Αιτήματα διακοπής εργασιών που αφορούν αποβιώσαντες εξακολουθούν να υποβάλλονται από τους κληρονόμους μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», με το έντυπο Δ211 «Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης» το οποίο υποβάλλεται από έναν εκ των κληρονόμων, και συνοδεύεται από σχετική υπεύθυνη δήλωση όλων των υπολοίπων συγκληρονόμων, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής. Πριν την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο θάνατος και οι κληρονόμοι θα πρέπει να έχουν καταχωριστεί ως προς την ιδιότητά τους αυτή στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης.

10. Τα αιτήματα διακοπής εργασιών που αφορούν αιτία επιχειρηματικής μετατροπής (μετατροπή, συγχώνευση, διάσπαση, διασυνοριακή συγχώνευση) εξακολουθούν να υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου».

11. Τα αιτήματα διακοπής εργασιών που υποβάλλονται για λογαριασμό φορολογουμένων σε κατάσταση πτώχευσης εξακολουθούν να υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου».

12. Εκκρεμή αιτήματα διακοπής εργασιών στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» δύνανται να εξυπηρετούνται πλέον από την νέα ψηφιακή εφαρμογή και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου το αίτημά τους σ’ αυτήν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις