Πέμπτη, 5 Σεπτ.
34oC Αθήνα

Ψηφιακές πληρωμές: Φέρνουν εξοικονόμηση έως 250 δισ. ευρώ στην Ευρώπη μέσω ΑΙ

Ψηφιακές πληρωμές: Φέρνουν εξοικονόμηση έως 250 δισ. ευρώ στην Ευρώπη μέσω ΑΙ

Ως βασικός παράγοντας αλλαγής στον χώρο των ψηφιακών πληρωμών εξακολουθεί να λειτουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να εξοικονομήσουν έως 250 δισ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο, εφόσον υιοθετήσουν  ψηφιακά εργαλεία, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, για τη διαχείριση των οικονομικών τους.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της Visa, η οποία παρουσιάζει τις τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον, καθώς και τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο των ψηφιακών πληρωμών. Σύμφωνα με την έρευνα, το 36% των Ευρωπαίων εμπιστεύεται την Τεχνητή Νοημοσύνη περισσότερο απ’ ό,τι έναν χρόνο πριν, ποσοστό που αυξάνεται στο 47% μεταξύ των συμμετεχόντων της Gen Z. 

Η μελέτη προσδιορίζει τις βασικές τάσεις, που διαμορφώνουν το μέλλον των πληρωμών: την ψηφιακή ταυτότητα, την άνοδο των καταναλωτών ως πωλητών, τον πολλαπλασιασμό του configurable service, το embedded finance και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Συγκεκριμένα, ο εκδημοκρατισμός των δεδομένων θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Πρόσφατη έρευνα της Visa σε δείγμα 8.000 Ευρωπαίων αποκάλυψε πως το 69% πιστεύει ότι οι εταιρείες επωφελούνται περισσότερο από τη χρήση των δεδομένων τους σε σχέση με τους ίδιους.

Η μελέτη ανέδειξε ότι οι καταναλωτές ανησυχούν περισσότερο για το πώς θα χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους σε σχέση με τα προσωπικά οφέλη που απολαμβάνουν. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι όταν οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των δεδομένων τους, είναι πιο πρόθυμοι να τα μοιραστούν με εταιρείες που εμπιστεύονται για να τα χρησιμοποιήσουν υπεύθυνα, γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις εταιρείες.

Νέες δυνατότητες

Ταυτόχρονα, τα βιομετρικά στοιχεία ξεκλειδώνουν νέες δυνατότητες. Οι βιομετρικές τεχνολογίες προστασίας, σε ψηφιακά πορτοφόλια ή ταυτότητες, θα μπορούσαν να μειώσουν τις δισλειτουργίες με τους κωδικούς πρόσβασης και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αποκομίσουν έως και 43 δισ. ευρώ από πρόσθετες πωλήσεις κάθε χρόνο. Ακόμη, η χρήση των βιομετρικών στοιχείων θα μπορούσε να μειώσει την απάτη έως και 483 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η δυνατότητα της επιλογής αναδιαμορφώνει, επίσης, το τοπίο πληρωμών. Ένας έμπορος λιανικής, που προσθέτει το Click to Pay στο στάδιο πληρωμής της συναλλαγής, θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα του έως 30%, οδηγώντας σε ετήσια αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως 51 δισ. ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Τρόποι αλληλεπίδρασης

Η έρευνα διαπιστώνει ότι σήμερα έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλαπλοί τρόποι αλληλεπίδρασης με έναν πωλητή λιανικής ή έναν πάροχο υπηρεσιών, ενώ η πιθανή υιοθέτηση ενός ευέλικτου ψηφιακού ταμπλό στο μέλλον θα μπορούσε επίσης να αποφέρει οφέλη. Επιπλέον, οι phygital πληρωμές θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι των καθημερινών μας συναλλαγών. Είτε πληρώνουμε με μια χειρονομία, με τη φωνή ή ακόμα και μέσω του αυτοκινήτου, το embedded finance δεν θα αποτελεί καινοτομία, αλλά βάση.

Τέλος, εμφανίζονται δισεκατομμύρια πωλητές. Οποιοσδήποτε, σήμερα, μπορεί να γίνει πωλητής με λίγα μόνο κλικ. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να υποστηρίξει αυτούς τους “νάνο-πωλητές”, καθώς επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, με ένα 71% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών να συμφωνούν πως αν η Τεχνητή Νοημοσύνη τους βοηθούσε να μεγαλώσουν την επιχείρησή τους, θα την εμπιστεύονταν για να το κάνει.

Να σημειωθεί πως το 67% των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σήμερα, είναι ψηφιοποιημένες. Αν κλείναμε αυτό το κενό του 33%, θα παρατηρούσαν συνδυασμένη αύξηση εσόδων άνω των 200 δισ. ευρώ ετησίως σε πραγματικούς όρους, όταν θα είχαν ψηφιοποιηθεί.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις