Διευκρινίσεις σε σχέση με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας έδωσε σήμερα (12.07.24), η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του KKE και της Νέας Αριστεράς, αναφορικά με εγκύκλιο που αφορά στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Οι διευκρινίσεις της Νίκης Κεραμέως αφορούσαν -σε σχέση με την ψηφιακή κάρτα εργασίας- την ευέλικτη προσέλευση εργαζομένων, το χρόνο προετοιμασίας των εργαζομένων, τα διευθυντικά στελέχη και την αμέλεια του εργαζομένου.
Η απάντηση της υπουργού κινήθηκε σε τέσσερις άξονες και συγκεκριμένα:
1. Ευέλικτη προσέλευση εργαζομένων
Όπως επεσήμανε η υπουργός, η ευέλικτη προσέλευση είναι θεσμοθετημένη από το 2022 και προβλέπεται στο κανονιστικό πλαίσιο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου του 2022. «Η εν λόγω εγκύκλιος του 2024 δεν προσθέτει τίποτα καινούριο», είπε η κ. Κεραμέως σημειώνοντας ότι η ευέλικτη προσέλευση απαιτεί ρητή συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη και θα πρέπει να καθορίζεται από τη σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ τους και παράλληλα να δηλώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ. «Η δυνατότητα ευέλικτης προσέλευσης είναι μια δυνατότητα που δίνεται για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι, εάν και εφόσον το επιθυμούν. Μία μητέρα, γιατί να μην έχει ευέλικτη προσέλευση;», διερωτήθηκε η υπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι ο λόγος γίνεται για ευέλικτη προσέλευση και όχι ευέλικτο ωράριο. «Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μέσα σε αυτή την αίθουσα και όλα τα κόμματα που εκπροσωπούμε θέλουμε τη διευκόλυνση των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Αναφερόμενη στην ψηφιακή κάρτα εργασίας η υπουργός ξεκαθάρισε ότι θεσπίστηκε για να προστατεύσει τον εργαζόμενο, να καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας του και να προστατεύει από την υποδηλωμένη και την αδήλωτη εργασία.
2. Χρόνος προετοιμασίας εργαζομένων
Η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης του χρόνου εργασίας όπως διατείνεται η αντιπολίτευση και παρέπεμψε στην πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου από το 1965 , σύμφωνα με την οποία «ο χρόνος προετοιμασίας των εργαζομένων δεν περιλαμβάνεται στο χρόνο εργασίας». Μάλιστα, όπως επεσήμανε η υπουργός αυτό αναφέρεται ρητά και στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας της Ανεξάρτητης Αρχής, την οποία επισκέφθηκε χθες και συζήτησε με τους επικεφαλής της για τους διαρκώς αυξανόμενους ελέγχους αλλά και τη σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας από τα οποία προκύπτει σημαντική αύξηση των ελέγχων επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το 2016 πραγματοποιήθηκαν 51.700 έλεγχοι, το 2017 πραγματοποιήθηκαν 51.900 έλεγχοι, το 2023 74.031 έλεγχοι, ενώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο 2024 έχουν επιβληθεί πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα από την Επιθεώρηση Εργασίας.
3. Διευθυντικά στελέχη
Πρόκειται για άτομα που ασκούν διευθυντικό δικαίωμα σε λοιπούς εργαζομένους της επιχείρησης, αυτά που εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους, αυτά που είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μέτοχοι ή εταίροι και αυτά που προΐστανται διευθύνσεων, μονάδων, τμημάτων. Τα πρόσωπα αυτά, βάσει του εργατικού δικαίου εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων εργατικής νομοθεσίας που αφορούν χρονικά όρια εργασίας, οκτάωρο κ.α. καθώς τα όρια είναι ασυμβίβαστα με τις θέσεις και με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει. Όπως επεσήμανε η υπουργός εξαιρούνται από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ωστόσο ο χρόνος εργασίας τους απογράφεται στην διαδικασία ψηφιακής οργάνωσης, ενώ υποβάλλουν και δήλωση μεταβολής στοιχείων εργασιακής σχέσης.
4. Αμέλεια εργαζομένου να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος μπορεί να ξεχάσει να χτυπήσει την κάρτα εργασίας του τρείς φορές το μήνα. «Είναι ένα καινούριο μέτρο η αλήθεια είναι, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, είναι μία αλλαγή κουλτούρας την οποία τη θεωρούμε πολύ σημαντική για την προστασία του εργαζομένου», σημείωσε η κ. Κεραμέως τονίζοντας ότι πρόκειται για τρία από τα περίπου 40 χτυπήματα που προβλέπονται μηνιαίως. «Τι προτείνετε, να μπαίνει πρόστιμο στον εργαζόμενο, ο οποίος μπορεί να έχει ξεχάσει να χτυπήσει την κάρτα 3 φορές στις 40 σε έναν μήνα;».
Δηλώσεις για την υπόθεση της Πάρου
Αναφορικά με την ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς για περιστατικό στην Πάρο όπου εργοδότρια φέρεται να ζήτησε από μητέρα να εργαστεί και το ανήλικο παιδί της για να εξακολουθήσουν να κάνουν χρήση του καταλύματος που τους διέθεταν, η Υπουργός τόνισε ότι ζήτησε την άμεση διευκρίνιση της κατάστασης και όπως προκύπτει δεν υπήρχε καμία καταγγελία για το θέμα. Κάλεσε μάλιστα τη Νέα Αριστερά να αποστείλει την καταγγελία βάσει της οποίας εξέδωσε ανακοίνωση στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να διερευνήσει άμεσα το θέμα. «Εικάζω ότι για να βγάζει ανακοίνωση το κόμμα σας έχει από πίσω μια καταγγελία. Εγώ λοιπόν ζητώ να υποβληθεί η καταγγελία για να μπορέσει η Αρχή να την ελέγξει αμέσως», είπε η υπουργός.
Απαντώντας στις αιτιάσεις μέρους της αντιπολίτευσης για θέσπιση εξαήμερης εργασίας, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και ότι πρόκειται για δυνατότητα έκτακτης βάρδιας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και επιπλέον με κυλιόμενες βάρδιες όπως βιομηχανίες και εργοστάσια. Στις περιπτώσεις που υπάρξει έκτακτη βάρδια οι απολαβές του εργαζόμενου αυξάνονται κατά 40% αν είναι Σάββατο, κατά 115% αν είναι Κυριακή, κατά 140% εάν είναι νυχτερινά Κυριακής.
Κλείνοντας η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην επέκταση της εννιάμηνης άδειας μητρότητας σε εργαζόμενες μητέρες σε τράπεζες, σε ΔΕΚΟ, σε ΜΜΕ. «Θυμίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 2022 έκανε το εξάμηνο – εννιάμηνο. Το 2023 για πρώτη φορά μπήκανε στο πεδίο εφαρμογής οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες και τώρα ερχόμαστε 2024 και επεκτείνουμε έτι περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής». Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις οικονομικές παροχές καθώς και στην τετράμηνη άδεια κύησης και λοχείας, στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και ξεκαθάρισε ότι «έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε για την προστασία της μητρότητας και για την αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας πρόκλησης που λέγεται δημογραφικό».