Site icon NewsIT

Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών: Από 1η Δεκεμβρίου η εφαρμογή, ποιος ο τρόπος υποβολής

08.10.2024 | 08:30
Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών: Από 1η Δεκεμβρίου η εφαρμογή, ποιος ο τρόπος υποβολής

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση σχετικά με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, το οποίο θα αντικαταστήσει σε δεκάδες περιπτώσεις το τέλος χαρτοσήμου, αρχής γενομένης από 1η Δεκεμβρίου 2024.

Το ΦΕΚ καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής, της διαδικασίας, του τρόπου υποβολής και απόδοσης της δήλωσης, καθώς και του τρόπου επιστροφής του.

Με την εφαρμογή του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγών περνάει στην ιστορία για περίπου 600 συναλλαγές το τέλος χαρτοσήμου, το οποίο βρισκόταν εν ισχύ από το 1931. Η ρύθμιση έρχεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης των φορολογικών διαδικασιών.

Ψηφιακά η δήλωση του τέλους

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η δήλωση υποβάλλεται ψηφιακά, μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE» (myAADE.gov.gr) η οποία πρέπει να καλύπτει χρονική περίοδο από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα του μήνα, εντός του οποίου διενήργησαν έστω και μία συναλλαγή, επί της οποίας επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής.

Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά και περιλαμβάνει τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα αυτό και την οικονομική αξία τους. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται εντός της ίδιας προθεσμίας.

Για τα δεδομένα που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα mydata, η διαδικασία ψηφιακής υποβολής εφαρμόζεται έως και τη διασύνδεση της δήλωσης με την ως άνω πλατφόρμα, οπότε και τα δεδομένα των συναλλαγών που θα ήδη έχουν διαβιβαστεί σε αυτή, θα προ-συμπληρώνουν τη δήλωση.

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας κατά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής, η δήλωση υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).

Ως χρόνος υποβολής της δήλωσης απόδοσης Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής με τη χρήση ψηφιακής μεθόδου, θεωρείται ο χρόνος οριστικοποίησης αυτής από τον υπόχρεο σε δήλωση.

Με την υποβολή της δήλωσης προκύπτει άμεσος προσδιορισμός του φόρου και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής».

Δεν αποδίδεται με δήλωση το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής των ακόλουθων περιπτώσεων, για τις οποίες ορίζεται διαφορετικά από τις σχετικές διατάξεις ή διότι η απόδοσή του είναι προαπαιτούμενο για τη διενέργεια της συναλλαγής/πράξης:

  1. επί συναλλαγών που αποδίδεται ετησίως μαζί με τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όπως ορίζεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α’ 167),
  2. επί συναλλαγών, εφόσον προκύπτει για αυτές υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης φόρου, σύμφωνα με τα άρθρα 59 και 61 του Κ.Φ.Ε., καθώς αποδίδεται ταυτοχρόνως και με την ίδια διαδικασία με τη δήλωση και απόδοση του παρακρατούμενου φόρου,
  3. επί συναλλαγών που συνεισπράττεται με την κύρια οφειλή,
  4. επί Παγίου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής που αποδίδεται πριν από την έκδοση της διοικητικής πράξης, επί της οποίας επιβάλλεται και το οποίο αποδίδεται ψηφιακά μέσω έκδοσης παραβόλου από την εφαρμογή e-paravolo (άρθρου 30 του ν. 5135/2024),
  5. επί πράξεων των άρθρων 27, 28 και 29 του ν. 5135/2024 που μέσω έκδοσης παραβόλου αποδίδεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής. Στην περίπτωση των συναλλαγών του άρθρου 27 εφόσον το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής συνεισπράττεται, ακολουθεί τον τρόπο απόδοσης της κύριας οφειλής.

Ειδικά για τις περιπτώσεις που το Ψηφιακό Tέλος Συναλλαγής παρακρατείται από το Δημόσιο ή Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης και αποδίδεται από αυτούς, μπορεί να αποδίδεται και απευθείας στον ΑΛΕ 1110404001 του κρατικού προϋπολογισμού, εκτός κι αν υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος οπότε και η απόδοση διενεργείται σύμφωνα με τις οικείες δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενου φόρου του άρθρου 64 του ΚΦΕ.

Η επιβολή των κυρώσεων σε περίπτωση εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη υποβολής της δήλωσης απόδοσης του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής, καθώς και γενικά η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του τέλους αυτού διέπονται από τις σχετικές διατάξεις του ΚΦΔ.

Η υποχρέωση υποβολής της δήλωσης αφορά πράξεις, συμβάσεις και συναλλαγές που καταρτίζονται ή διενεργούνται από την 1η Δεκεμβρίου 2024 κι εφεξής.

Προϋποθέσεις και διαδικασία επιστροφής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής

  • Δεν επιστρέφεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αν η διοικητική πράξη ή η συναλλαγή για την οποία καταβλήθηκε το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής ακυρωθεί ή διαπιστωθεί η ακυρότητά της ή κηρυχθεί άκυρη με δικαστική απόφαση ή αν ακυρωθεί με τη βούληση των συμβαλλομένων μετά την έκδοση ή κατάρτισή της.
  • Εξαιρετικά το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επιστρέφεται κατά τις κείμενες διατάξεις στον δικαιούχο, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής του άρθρου 42 του ΚΦΔ, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) αν δεν ακολούθησε η έκδοση διοικητικής πράξης ή δεν καταρτίστηκε η σύμβαση για την οποία καταβλήθηκε Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής,

β) εφόσον η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών και οι οποίοι δικαιολογούν απόλυτη αδυναμία πραγματοποίησης της συναλλαγής.

  • Στις ανωτέρω περιπτώσεις, η διαδικασία επιστροφής του ψηφιακού τέλους συναλλαγής εκκινεί με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης και την επισύναψη των δικαιολογητικών ακύρωσης της πράξης και ολοκληρώνεται με τον έλεγχο από την αρμόδια Υπηρεσία.
  • Στις περιπτώσεις που επιστρέφονται από το Δημόσιο ή τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά για τα οποία εισπράχθηκε Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, συνεπιστρέφονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, επίσης ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, με την ίδια διαδικασία επιστροφής και τα συγκατα-βληθέντα ποσά που αντιστοιχούν, αναλόγως, στο οικείο τέλος Συναλλαγής.

Η απόφαση αυτή ισχύει από 01.12.2024.

Προθεσμία

Η τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά και περιλαμβάνει τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα αυτό και αποδίδεται εντός της ίδιας προθεσμίας.

Διευκρινίσεις

Αν στο ίδιο έγγραφο περιλαμβάνονται περισσότερες από μια συναλλαγές, ‘ αποτυπώνεται κάθε μια διακριτά στη δήλωση.

Σε περίπτωση συναλλαγής με αλλοδαπό αντισυμβαλλόμενο, στο πεδίο «Στοιχεία 2. αντισυμβαλλόμενου» καταχωρίζεται ο μοναδικός αριθμός που αναφέρεται στα έγγραφα ταυτοποίησης του (πχ αριθμός διαβατηρίου, VAT number κλπ).

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version