Τρίτη, 26 Νοε.
12oC Αθήνα

Ρεύμα: Δυόμιση φορές μεγαλύτερη τιμή χονδρικής από τη Γερμανία πληρώνει η Ελλάδα

Ρεύμα: Δυόμιση φορές μεγαλύτερη τιμή χονδρικής από τη Γερμανία πληρώνει η Ελλάδα

Στα ύψη έχει φτάσει και πάλι η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως η χώρα παράγει πλεόνασμα, την ίδια στιγμή που η πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης, πληρώνει υποπολλαπλάσιες τιμές.

Συγκεκριμένα, ενώ η Ελλάδα αυτή την στιγμή αγοράζει στα συμβόλαια επόμενης ημέρας με τιμή χονδρικής ρεύματος στα 190,13 ευρώ/MWh (με ακόμα μεγαλύτερες τιμές στις βραδινές ώρες), στη Γερμανία η μεγαβατώρα κοστίζει μόλις 79 ευρώ, δηλαδή είναι κατά… 2,4 φορές φθηνότερη.

Η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε μια «καταιγίδα» ακρίβειας που έχει στη βάση της δύο κύριες αιτίες, την υψηλή κατανάλωση στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης λόγω καύσωνα σε συνδυασμό με προβλήματα στις μονάδες παραγωγής τους, που αυξάνει την ζήτηση για το ελληνικό ρεύμα κι έτσι εκτοξεύει την τιμή του.

Αυτή η συνθήκη ενισχύει την ούτως ή άλλως αυξητική τάση στην τιμή του ρεύματος, καθώς τον Ιούνιο είχε αυξηθεί στα 80 ευρώ/Mwh από 60 ευρώ/MWh τον Μάιο.

Τον ίδιο μήνα, τον Ιούνιο, η μέση τιμή χονδρικής στη Γερμανία μειώθηκε κατά σχεδόν 20% σε ετήσια βάση.

Πηγή: bundesnetzagentur

Και όλα αυτά, ενώ η οικονομία της Γερμανίας είχε δεχθεί πλήγμα από την αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων το 2022, καθώς αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του ενεργειακού μείγματος της χώρας και εισάγονται σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2024, οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να μην έχουν ακόμη επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Το ρεκόρ της τιμής χονδρικής στη χώρα, είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστο του 2022, σε πάνω από 469 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως και σε όλη την Ευρώπη είχαν εκτοξευθεί στα ύψη.

Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, όπως η αυξημένη ζήτηση θέρμανσης λόγω του κρύου χειμώνα, η μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας λόγω της χαμηλής ταχύτητας των ανέμων και η έλλειψη νερού το καλοκαίρι που οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα προέκυψε από την έλλειψη αυτών των ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης μετά την κρίση της πανδημίας και μετά τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, αν και οι τιμές μειώθηκαν από τις αρχές του 2023.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις