Σε αύξηση των δημοτικών τελών (για κατοικίες και επιχειρήσεις) έως και 40% προσανατολίζονται 8 στους 10 δήμους της χώρας για το 2025, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων.
Η αύξηση αυτή θα προέλθει λόγω της εκτίναξης του κόστους ενέργειας και μισθών την τελευταία τριετία κατά 30% και 26% αντίστοιχα. Αν και τα δημοτικά τέλη είναι κατά κύριο λόγο ανταποδοτικά -δηλαδή καλύπτουν συγκεκριμένες δραστηριότητες των δήμων και βασικά την καθαριότητα και το φωτισμό – δεν αυξήθηκαν κατά την τελευταία τριετία καθόλου αν και αυξήθηκε (λόγω αύξησης του ενεργειακού και μισθολογικού κόστους) το οικονομικό βάρος τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε πολλούς δήμους τα δημοτικά τέλη παραμένουν τα ίδια ακόμα και για δεκαετίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δήμου στην Κεντρική Μακεδονία, στον οποίο τα δημοτικά τέλη παραμένουν τα ίδια από το 2003 (1,6 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες και 3 ευρώ/τ.μ. Για τα καταστήματα)
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η ανταποδοτικότητα των τελών είναι δια νόμου υποχρεωτική και αν δεν τηρείται (δηλαδή αν μία δαπάνη δεν καλύπτεται από τα έσοδα του αντίστοιχου τέλους), τίθεται ζήτημα ποινικής και αστικής ευθύνης των μελών ενός δημοτικού συμβουλίου με το τελευταίο να απειλείται ακόμα και με αργία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην οποία υπάγεται.
Οι ίδιες πηγές του newsit.gr στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης πως στο 80% – 90% των δήμων θα πρέπει να αναμένεται το 2025 αύξηση 30% – 40% στα δημοτικά τέλη.
Ενδεικτική της δυσκολίας που υπάρχει στους δήμους να συντάξουν προϋπολογισμό για το 2025 είναι πως κατά την 10η Σεπτεμβρίου, οπότε παρήλθε η προθεσμία υποβολής προϋπολογισμών στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών (δηλαδή στο Παρατηρήριο Αυτοτέλειας των ΟΤΑ) μόλις 15 – 20 δήμοι έχουν κάνει κάτι τέτοιο επι συνόλου 332 δήμων της χώρας/