Site icon NewsIT

Σε «ενοποίηση» χρεών προς εφορία, ταμεία και δήμους οδηγεί το ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

29.08.2024 | 09:57
Σε «ενοποίηση» χρεών προς εφορία, ταμεία και δήμους οδηγεί το ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Σε «ενοποίηση» από την πίσω…πόρτα των χρεών προς την εφορία,  ταμεία και δήμους (δηλαδή συνολικά στο δημόσιο) οδηγεί η έκδοση του ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας από την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Σε δύο μέρες από σήμερα (29.08.24), η έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας θα μπορεί να είναι εφικτή μόνο στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει καμία μη ρυθμισμένη οφειλή προς το δημόσιο, δηλαδή προς την εφορία, τα ταμεία και το δήμο.

Αυτό σημαίνει πως αν -για παράδειγμα- κάποιος δεν χρωστά στην εφορία ή έχει ρυθμίσει την οφειλή του (και τηρεί τη ρύθμιση του), αλλά χρωστά και δεν έχει ρυθμίσει το χρέος του στα ταμεία και σε κάποιο δήμο, δεν θα μπορεί να εκδόσει φορολογική ενημερότητα, καθώς η μη ρυθμισμένη οφειλή του στα ταμεία και το δήμο θα μπλοκάρει την έκδοση του ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας.

Έτσι για να εκδόσει πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας ο εν λόγω οφειλέτης, θα πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ ή να ρυθμίσει και τις οφειλές του προς τα ταμεία και το δήμο.

Αν δεν προβεί στις παραπάνω ενέργειες ο οφειλέτης του παραδείγματος μας, δεν θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση «υποχρεώνει» κάθε οφειλέτη του δημοσίου -ανεξάρτητα από τον φορέα στον οποίο χρωστά – να εξοφλήσει εφάπαξ ή να ρυθμίσει κάθε χρέος του προς το δημόσιο -δηλαδή στην εφορία, τα ταμεία και τους δήμους- προκειμένου να λάβει ενημερότητα από την εφορία, τα ταμεία κλπ. υπό τη μορφή του ενιάιου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας.

Αυτό σημαίνει πως όλες οι οφειλές προς το δημόσιο (εφορία, ταμεία, δήμοι) αντιμετωπίζονται ως μία, ενιαία οφειλή και από αυτήν την άποψη «ενοποιούνται», καθώς δεν θα μπορεί ένας οφειλέτης να τις αντιμετωπίζει χωριστά, αλλά ενιαία.  

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version