Site icon NewsIT
07:10 | 24.05.24

Σε λειτουργία σε ένα χρόνο από σήμερα η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Σε λειτουργία σε ένα χρόνο από σήμερα η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνουν την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, η οποία συνιστά το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού και τη μετάβαση της Κρήτης σε ένα καθαρότερο μείγμα ενέργειας. Μετά την αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών στα Χανιά και τη Νεάπολη Λακωνίας, πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 24ωρα με επιτυχία η δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, θαλάσσιων και χερσαίων. Η νέα διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV (μεταφορικής ισχύος 2x200 MVA) αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το προσεχές διάστημα, μεταφέροντας τα πρώτα ηλεκτρικά φορτία στην Κρήτη. Με αυτή την πρώτη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, θα καλυφθεί το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των παλαιότερων τοπικών μονάδων που είναι και οι πλέον ακριβές και ρυπογόνες. Το συνολικό κόστος του εμβληματικού έργου, το οποίο ανέρχεται σε 397 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ). Η νέα διασύνδεση ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς. Κατά την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η διασύνδεση με την Αττική, οι εκπομπές CO2 για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα μηδενιστούν, βελτιώνοντας θεαματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού. Επιπλέον, από την απόσυρση των συμβατικών ρυπογόνων μονάδων στην Κρήτη, όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν έως και 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των ΥΚΩ. (EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)

Χάρης Αποσπόρης

Την αισιοδοξία του ότι η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία του χρόνου τέτοια εποχή εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, μιλώντας χθες (23.5.2024) σε συνέδριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργασίες κατασκευής εξελίσσονται ομαλά με μοναδική εξαίρεση ορισμένες μεμονωμένες ενέργειες παρενόχλησης από μικρή μερίδα της τοπικής κοινωνίας. Εφόσον το εμπόδιο αυτό αντιμετωπιστεί και με τη συνδρομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τότε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη αυτού του έτους, εκτιμά.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στους τρεις πρώτους μήνες του 2025 η δοκιμαστική ηλέκτριση του καλωδίου με στόχο το ακόλουθο καλοκαίρι να δοθεί οριστικά τέλος στην απομόνωση και την ενεργειακή ανασφάλεια της Κρήτης.

Η μεγάλη διασύνδεση της νήσου θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ΑΠΕ στο έδαφός του, να περιοριστεί η λειτουργία των ρυπογόνων συμβατικών μονάδων, ενώ σε επίπεδο επιχειρηματικότητας θα προσφέρει στην τοπική οικονομία μια σταθερή βάση και βεβαιότητα για το ρεύμα που λαμβάνει.

Σε δικές του δηλώσεις, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε ότι αν δεν υπήρχε η μικρή διασύνδεση που έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και μερικά χρόνια, η Κρήτη θα αντιμετώπιζε σήμερα μεγάλο πρόβλημα με τον ηλεκτρισμό.

Η μεγάλη διασύνδεση είναι απαραίτητη και για τον πρόσθετο λόγο ότι υπάρχουν τέσσερις ενεργειακές κοινότητες στο νησί που ζητούν ηλεκτρικό χώρο για να κατασκευάσουν έργα ΑΠΕ και να κερδίσουν χαμηλή τιμή ρεύματος για τις ανάγκες των μελών τους. Ο περιφερειάρχης έθεσε και θέμα ενεργειακής δημοκρατίας, αφού τα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα αντίστοιχα των μεγάλων ομίλων.

Τέλος, σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση εν γένει, ο κ. Αρναουτάκης θεωρεί ότι χρειάζονται σημαντικά ανταποδοτικά έργα για τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα μεγάλα έργα που περιλαμβάνουν και αιολικά πάρκα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version