Site icon NewsIT

Σκυλακάκης: Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο νερό – Θα δώσουμε 250 εκατ. ευρώ για να γίνουν βιώσιμοι οι πάροχοι

12.09.2024 | 11:16
Σκυλακάκης: Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο νερό – Θα δώσουμε 250 εκατ. ευρώ για να γίνουν βιώσιμοι οι πάροχοι

Αρνητικός ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας στο αν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, μετά και την χθεσινή (11.09.2024) των μέτρων που αφορούν στο σύστημα ύδρευσης της χώρας.

Ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας δεν έχει πρόβλημα διαθεσιμότητας νερού αλλά θέματα που αφορούν στο κόστος άντλησης, σε μεγάλες απώλειες ύδατος κλπ.

Αυτό το οποίο θα φέρει η μεταρρύθμιση είναι να βάλει έλεγχο στο πώς τιμολογείται το νερό από τους σχεδόν 300 παρόχους της χώρας, χωρίς να μπαίνει θέμα πως θα ακριβύνει.

Σκοπός είναι να υπάρξει πλήρης ανάκτηση κόστους από τους παρόχους, όπως επιτάσσει η ΕΕ, δηλαδή οι επιχειρήσεις να μην «μπαίνουν μέσα», καθώς τα μεγάλα προβλήματα είναι η εισπραξιμότητα και οι απώλειες ύδατος που φτάνουν ακόμα και στο 40-45%.

Η ανάκτηση κόστους, ωστόσο, δεν θα γίνει με αυξήσεις αλλά με μείωση του ενεργειακού κόστους και με την είσπραξη των λογαριασμών.

Παράλληλα τόνισε πως θα δοθούν 250 εκατ. ευρώ στους παρόχους από τα 320 εκατ. ευρώ τα οποία οφείλουν ως υποχρεώσεις προς τρίτους, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιέσεις και να μην υπάρξει μετακύλιση του βάρους στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Προς τη κατεύθυνση της βιωσιμότητας των παρόχων θα λειτουργήσει και η ενοποίησή τους, αν και τον τελικό λόγο θα έχει η ΡΑΑΕΥ μετά από τους ελέγχους που θα διεξάγει.

Ξεκαθάρισε, πως η ενοποίηση θα βοηθήσει ως προς την εισπραξιμότητα, ενώ δεν θα κλείσουν υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν την δουλειά τους.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version