Τρίτη, 17 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Σκυλακάκης: Ενδεχόμενο να υπάρξουν σημειακές αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού αλλά όχι οριζόντιες

Σκυλακάκης: Ενδεχόμενο να υπάρξουν σημειακές αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού αλλά όχι οριζόντιες
Φωτογραφία: iStock

Σε διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξουν οριζόντιες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα (16.09.2024) στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο σ. Σκυλακάκης ήταν κατηγορηματικός, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, πως δεν ισχύει πως όλα τα τιμολόγια του νερού από όλους τους παρόχους θα αυξηθούν έως το όριο του πληθωρισμού. Όπως εξήγησε, το ύψος του πληθωρισμού λειτουργεί μόνο ως ένας πρώτος «κόφτης» για τις αυξήσεις των τιμών από τους παρόχους.

Παράλληλα, ανέφερε πως πλην της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπάρχουν πλέον των 280 επιχειρήσεων που έχουν την δική τους τιμολόγηση. Οι προωθούμενες αλλαγές και η ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή οδηγία αφορά στην πλήρη ανάκτηση του κόστους και μόνο, και όχι στην αποκόμιση κέρδους. Μέχρι στιγμής, μόνο οι επιχειρήσεις ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ανακτούν το κόστος τους.

Το πρόβλημα είναι πως περί το 40-50% του νερού κατά μέσο όρο χάνεται από διαρροές στα δίκτυα. Το ποσοστό αυτό στην ΕΥΔΑΠ πέφτει στο 23% ενώ υπάρχουν και πάροχοι με μεγαλύτερες απώλειες αλλά κρίσιμο είναι και το ζήτημα της εισπραξιμότητας.

Ωστόσο, ακόμα και να ζητηθεί αύξηση από κάποιον πάροχο δεν θα υλοποιηθεί αν δεν δώσει την έγκριση της η ΡΑΑΕΥ.

Παρόλ’ αυτά, ο υπουργός παραδέχτηκε πως σημειακά μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις, και οι όποιες πιέσεις για υπερκοστολόγηση αφορούν κυρίως στη περιφέρεια καθώς η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχουν ήδη πλήρη ανάκτηση κόστους.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις