Παρασκευή, 16 Αυγ.
36oC Αθήνα

Σκυλακάκης: Οι επιχειρήσεις δεν θα επιστρέψουν το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)

Σκυλακάκης: Οι επιχειρήσεις δεν θα επιστρέψουν το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)

Μία πολύ σημαντική ανακοίνωσε έκανε σήμερα (17.07.24), ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε πως πως δεν θα υπάρξει καμία αναδρομική επιστροφή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (δηλαδή το ΕΤΜΕΑΡ) εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς δεν έχουν ευθύνη για την μη εφαρμογή του μέτρου.

Υπενθυμίζεται το ποσό το οποίο θα έπρεπε να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ που είχαν λάβει ως μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να τα δικαιούνται θα κληθούν να επιστρέψουν επιχειρήσεις και αγρότες το επόμενο διάστημα.

Το θέμα αποκάλυψε επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στην εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 – 2020, όπου αποκαλύπτεται εκ των υστέρων ότι για μια σειρά από κλάδους επιχειρήσεων ,αλλά και αγρότες, είχε χρεωθεί μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να το δικαιούνται.

Όπως είχε αναφέρει η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ ο αναδρομικός έστω καταλογισμός της ορθής χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ σε καταναλωτές οι οποίοι δεν δικαιούντο μειωμένης χρέωσης όχι μόνο για τα έτη 2019 και 2020, αλλά και για το 2021 για το οποίο έχει γίνει εκκαθάριση εδώ και πολλούς μήνες, είναι αναγκαία και αναπόφευκτη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αποτελεί σαφή καταστρατήγηση της εγκριτικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες πλήρωναν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ 8,78 ευρώ/MWh όταν έπρεπε να πληρώνουν 17 ευρώ/MWh.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις