Τρίτη, 15 Οκτ.
26oC Αθήνα

Σκυλακάκης προς ΕΕ: Χρειαζόμαστε άμεσα μηχανισμό συλλογής των υπερκερδών στο ρεύμα – Δεν αντέχει άλλο ο Έλληνας καταναλωτής

Σκυλακάκης προς ΕΕ: Χρειαζόμαστε άμεσα μηχανισμό συλλογής των υπερκερδών στο ρεύμα – Δεν αντέχει άλλο ο Έλληνας καταναλωτής
Φωτογραφία: Eurokinissi

Αιχμηρός ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την τοποθέτησή του σήμερα στο συμβούλιο της ΕΕ, όπου συζητείται το θέμα της αύξησης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στη ΝΑ Ευρώπη.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος να πληρώνει ένα ολόκληρο μισθό για μια μεγαβατώρα, καθώς εκεί έφτασε το κόστος της για 40 διαφορετικές ώρες τους τελευταίους μήνες.

Μάλιστα, η άνοδος της τιμής παρατηρείται στην περιοχή δίχως να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση του κόστους παραγωγής, κάτι που συνιστά αποτυχία της αγοράς, με βάση τον κ. Σκυλακάκη.

Αναφορικά με τους λόγους, ανέφερε ότι το φαινόμενο αποδίδεται σε ένα συνδυασμό της κλιματικής κρίσης, των λιγότερων νερών στα υδροηλεκτρικά, αλλά και λόγω της Ουκρανίας. Όμως, το μείζον θέμα ήταν η αποσύνδεση της αγοράς της περιοχής από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μιλώντας για τις πιθανές λύσεις, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι οι νέες διασυνδέσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα διότι χρειάζονται 6-8 χρόνια Αντίστοιχα, σημαντική είναι η προετοιμασία του δικτύου για να ισχυροποιούνται οι διασυνοριακές ροές.

Όμως, είναι απολύτως απαραίτητος ένας μηχανισμός για τα υπερβάλλοντα κέρδη: «Δεν μπορούμε να πληρώνουν οι καταναλωτές ένα μισθό για μια ώρα ηλεκτρισμού. Οι υφιστάμενοι κανόνες δεν επιτρέπουν ένα τέτοιο μηχανισμό, αφορούν μακροχρόνιες κρίσεις ενώ αυτό είναι ενδημικό φαινόμενο. Μπορεί να έρθει ένα μήνα και μετά ξανά έξι μήνες αργότερα. Αυτό δεν είναι ανεκτό ούτε για μια, ούτε για 4-5 χώρες. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις