Πέμπτη, 4 Ιουλ.
23oC Αθήνα

Στα σκαριά «εθνικό κοινωνικό» σύμφωνο για νέο εργασιακό και ασφαλιστικό

Στα σκαριά «εθνικό κοινωνικό» σύμφωνο για νέο εργασιακό και ασφαλιστικό

Μία “εθνική κοινωνική συμφωνία” για αλλαγές στο εργασιακό και το ασφαλιστικό προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτελούν μέρη αυτή της συμφωνίας για ένα νέο εργασιακό και ασφαλιστικό οι οι κοινωνικοί εταίροι, δηλαδή από τη μεριά η ΓΣΕΕ (με αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε σήμερα 4 Ιουλίου η νέα Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως) και από την άλλη οι εργοδοτικές ενώσεις, δηλαδή ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, ο ΣΕΤΕ και ο ΣΕΒΕ.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να προβλέπει ορισμένες άξονες αλλαγών τόσο στις εργασιακές σχέσεις, όσο και στην κοινωνική ασφάλιση.

Από πλευράς αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων φέρεται να υπάρχει πρόθεση για όλες τις επερχόμενες αλλαγές στο εργασιακό και το ασφαλιστικό να υπάρχει έγκαιρη συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή επίσκεψη του στο Υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως “θέλω να τονίσω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στον κοινωνικό διάλογο και να ενθαρρύνω εσάς και το επιτελείο σας να τον διεξάγετε ενεργά και πάντα με γνώμονα την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους».

Όσον αφορά στην Υπουργό Εργασίας, κα Κεραμέως, ανέφερε πως “σε όλα αυτά τα ζητήματα, είτε μιλάμε για τις εργασιακές σχέσεις είτε μιλάμε για την κοινωνική ασφάλιση, θεωρούμε ότι οι καλύτερες λύσεις μπορούν να προκύψουν μέσα από το διάλογο. Μετά από εσάς, σήμερα κιόλας, θα συναντήσουμε τη ΓΣΕΕ, αύριο συναντούμε τη ΓΣΕΒΕΕ και τις επόμενες μέρες θα κάνουμε γύρο διαβουλεύσεων, συνεχών διαβουλεύσεων με όλους τους εταίρους. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα, κ. Πρόεδρε, να δούμε σε μια νέα βάση ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, θα έλθουν δύο μεγάλα νομοσχέδια.Το ένα θα αφορά το ασφαλιστικό και το άλλο το εργασιακό.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας

Mε ανακοίνωση της το Υπουργείο Εργασίας, μετά τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ ανέφερε πως “η κα Κεραμέως απηύθυνε κάλεσμα προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων για διαρκή και εποικοδομητικό κοινωνικό διάλογο γύρω από όλα τα ανοιχτά ζητήματα, δεσμευόμενη ότι η πόρτα του Υπουργείου θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους.

Αναφερόμενη στις προτεραιότητές της ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε ότι έχει θέσει ψηλά τη θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει σημαντικά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας η οποία καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας και σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην προώθηση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί έτι περαιτέρω το πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Τέλος, η Υπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη ζητήσει από την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλους τους κλάδους καθώς και στοιχεία για την πορεία των ελέγχων από το 2021 έως σήμερα.

Με τη ΓΣΕΕ εγκαινιάστηκε μία σειρά διαδοχικών συναντήσεων που έχει προγραμματίσει η κα Κεραμέως με το σύνολο των εθνικών κοινωνικών εταίρων, ενδεικτικό της προτεραιότητας που δίνει η Υπουργός στους εκπροσώπους των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Έπεται η συνάντηση με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 11.00, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους”.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις