Σήμερα (10.9.2024) πραγματοποιείται η άκρως σημαντική σύσκεψη που θα κρίνει το μέλλον για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, δηλαδή τον Great Sea Interconnector.
Τις τελευταίες ημέρες το θέμα απασχόλησε τις δύο χώρες σε κορυφαίο επίπεδο, αν κρίνουμε και από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός διαχώρισε τα γεωπολιτικά από τα οικονομικά ζητήματα του έργου και τόνισε ότι αν αν εξασφαλιστεί η οικονομική του βιωσιμότητα, τότε η ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector θα υλοποιηθεί. Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας εν μέσω των τουρκικών αντιδράσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάντως, η ελληνική πλευρά είναι ξεκάθαρα προβληματισμένη για τη μέχρι τώρα στάση της Λευκωσίας. Στη ΔΕΘ η ηγεσία του ΥΠΕΝ, αλλά και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ δεν τοποθετήθηκαν αναλυτικά για το θέμα. Ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι «η Αθήνα έχει δείξει πλεόνασμα καλής θέλησης», ενώ μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν στη σύσκεψη θα συμμετέχει και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Χθες στο προεδρικό μέγαρο πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση υπό το Νίκο Χριστοδουλίδη, παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας, των αρμόδιων Υπουργών και αρμόδιων κρατικών αρχών και υπηρεσιών. Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η εν λόγω συνάντηση έγινε για σκοπούς συντονισμού με τους εμπλεκόμενους φορείς ενόψει της αυριανής σύσκεψης.
Σε αντίθεση με την Αθήνα και τη Λευκωσία, άφθονες δηλώσεις για το θέμα έκαναν τις τελευταίες ημέρες στη ΔΕΘ οι Αμερικανοί πρέσβεις και ο υφυπουργός του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζ. Πάιατ. Οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη στήριξή τους προς το έργο, καθώς το θεωρούν υψηλής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για το Ισραήλ.
Πάντως, όλοι οι παραπάνω ενδέχεται να λογαριάζουν δίχως τον ξενοδόχο που δεν είναι άλλος από τη γαλλική εταιρεία Nexans, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή. Ήδη οι Γάλλοι πείστηκαν να δώσουν παράταση στο τελεσίγραφό τους μέχρι σήμερα, αλλά είναι εμφανές ότι δεν θα περιμένουν πολύ ακόμα. Στο κάτω-κάτω καμία μεγάλη εταιρεία δεν μπορεί να διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της επ αόριστον ένα παγωμένο έργο.