Site icon NewsIT

Στην τελική ευθεία ο φορέας ακινήτων για την προστασία της πρώτης κατοικίας

05.09.2024 | 08:30
Στην τελική ευθεία ο φορέας ακινήτων για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για τη δημιουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, του ιδιωτικού φορέα ο οποίος θα επιλεγεί από το κράτος κατόπιν δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για να αγοράζει την πρώτη κατοικία οφειλέτη που πτωχεύει, με την υποχρέωση να του τη μισθώνει για 12 χρόνια και να αποφεύγονται έτσι οι εξώσεις.

Όπως εκτιμάται, τα επόμενα 3 – 4 χρόνια θα λαμβάνουν χώρα 10.000 -12.000 πλειστηριασμοί ακινήτων ετησίως, ενώ 30.000- 50.000 σπίτια ευάλωτων θα βρεθούν δυνητικά αντιμέτωπα με τον κίνδυνο πλειστηριασμού. Σήμερα (5.9.2024) ή το αργότερο αύριο αναμένεται η δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων που θα ενσωματώνουν τις τελικές παραμέτρους στη βάση των οποίων θα γίνει ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός και οι οποίες προέκυψαν κατόπιν της ολοκλήρωσης του ανταγωνιστικού διαλόγου που είχε η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για να επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής, είναι τα funds Fortress, Bain, Christofferson (CRC) και Kaican Hellas σε σύμπραξη με τη Beaumont. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν στις αρχές Οκτωβρίου και η αξιολόγησή τους εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου ενάμιση μήνα.

Στις υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται όλες οι πτυχές της λειτουργίας του Φορέα, από το μηνιαίο μίσθωμα που θα καταβάλλει ο οφειλέτης, τη δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου, μέχρι τα κόστη νομιμοποίησης και συντήρησης του ακινήτου. Αυτά ήταν τα φλέγοντα θέματα που συζητούσαν οι επενδυτές με τη ΓΓΔΙΧ, καθώς το αίτημα που υπήρχε αρχικά για αύξηση των κρατικών εγγυήσεων που θα συνόδευαν τον Φορέα, είχε αποκλειστεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, πάντως, με νόμο που κυρώθηκε από τη Βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών είχε περάσει αλλαγές – κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (funds) στη σύσταση και λειτουργία του Φορέα Ακινήτων, όπως:

  • Έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου ή της τιμής πρώτης προσφοράς, για την απόκτηση ακινήτου από τον Φορέα σε πλειστηριασμό. Από την έκπτωση αυτή θα επωφελείται και ο οφειλέτης όταν θελήσει να επαναγοράσει το ακίνητο.
  • Εξομοίωση της φορολόγησης του Φορέα με το ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τις ΑΕΕΑΠ. Δηλ. απαλλαγή από κάθε φόρο, ειδικό τέλος, τέλος χαρτοσήμου, εισφοράς, δικαιώματος ή όποια άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου και τρίτων, με εξαίρεση τον φόρο εισοδήματος για την υπεραξία που προκύπτει κατά την εισφορά ακινήτων και τη μεταβίβαση.
  • Απαλλαγή του Φορέα από την υποχρέωση αγοράς του ακινήτου εφόσον, κατόπιν ελέγχου εμπειρογνώμονα, διαπιστωθούν παραβάσεις που οδηγούν σε πλήρη αδυναμία νομιμοποίησης.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version